A venit primăvara și oamenii de pretutindeni au început să alerge. În parcuri, pe malul Begăi, pe malul Mureșului, în Herăstrău, pe străduțele din cartierele rezidențiale, au început să se strângă tot mai mulți kilometrii alergați.
Am făcut săptămâna aceasta un mic sondaj printre alergătorii de pe malul Begăi din Timișoara.
Dacă vrei să afli de ce aleagă timișorenii, și probabil nu doar ei, citește tot articolul. Noi am descoperit lucruri interesante.
Fiecare alergător are propria poveste, fiecare poveste este plină de entuziasm și de speranță, dar când am redus la o simplă întrebare: “Care este motivul principal pentru care alergi?”, din cei 43 de oameni pe care i-am întrebat, 23 au spus că au început să alerge pentru că își doresc să slăbească, adică 53% dintre ei; 9 au spus că aleargă pentru îmbunătățirea condiției fizice, 6 au răspuns că se pregătesc pentru diferite competiții și ceilalți 5 au avut alte motive.
Am decis să publicăm acest articol pentru a dezbate subiectul alergatului ca și metodă de slăbit. Este el eficient? Dacă da, cum ar trebui să alergăm pentru a slăbi, iar dacă nu, ce alternative mai bune avem.
Ce înseamnă să slăbești și cum funcționează slăbitul?
Cea mai simplă definiție a slăbitului este scăderea greutății corpului prin susținerea unui deficit caloric pe o perioadă de timp suficient de îndelungată încât rezultatele să se facă simțite.
Ne aflăm în deficit caloric atunci când ardem mai multe calorii decât mâncăm. Dacă reușim să facem asta multe zile la rând, începem să slăbim.
Cum se poate asigura deficitul caloric?
Sunt 3 moduri, și doar 3:
Mâncăm mai puține calorii decât ardem prin activitățile de pe parcursul zilei
Ne mișcăm mai mult și ardem mai multe calorii decât luăm din mâncare pe parcursul zilei
Un mix al celor de mai sus.
Cu siguranță vei găsi suficienți oameni care să încerce să te convingă că fiecare din opțiunile de mai sus este cea mai eficientă, și fiecare are dreptate în felul lui.
Atunci când cineva vrea să slăbească, prima regulă pe care ar trebui să o respecte cu strictețe este sustenabilitatea sistemului pe care îl folosește.
Sport fără deficit caloric
Dacă cineva îi va spune că trebuie să alerge zilnic timp de o oră, timp de 3 luni pentru a slăbi 7 kilograme oare cât de realizabil ar fi?
In teorie foarte realizabil, dar în practică ar fi niște probleme:
o oră de alergare zilnic pentru cineva neobișuit să alerge des este foarte obositoare iar oboseala îi va scădea energia, persoana noastră va deveni mai statică, mai leneșă, mișcându-se mai puțin pe parcursul zilei, așa că acele caloriile pierdute cu greu în timpul alergării, după 3 luni nu se vor mai simți la cântar;
o oră de alergare zilnic pentru cineva neobișnuit cu acest nivel de mișcare îi va crește nivelul foamei și va mânca mai mult decât înainte, astfel că după 3 luni este posibil să nu se vadă mare lucru pe cântar;
o oră de alergare zilnic pentru cineva neobișnuit să facă des mișcare vine cu riscuri mai mari de accidentare (genunchi, spate, sold, etc).
Dacă, în schimb, persoana de mai sus ar alege să îmbine deficitul caloric controlat cu 2-3 alergări pe săptămână ar fi mult mai ușor să mențină ritmul timp de 3 luni, iar efectele benefice ale alergatului se vor face simțite în multe alte feluri.
Deficit caloric fără sport
O altă persoană, sedentară, care are de pierdut doar 5 kilograme nu vrea să facă mișcare și se decide să urmeze un regim hipocaloric va ajunge probabil să se frustreze foarte tare pentru că porțiile îi vor fi foarte mici.
Dacă ar alege ca pe lângă restricționarea calorică să facă și mișcare de câteva ori pe săptămână, atunci ar putea beneficia de porții puțin mai mari și șansele de aderență la sistemul de slăbit ar fi mult mai mari.
Când cineva se decide să meargă la alergat cu singurul scop de a slăbi, fără a avea implementat și un sistem sustenabil de control al aportului caloric este ca și cum ar încerca să golească o sticlă cu apă printr-o gaură făcută pe fundul sticlei, în timp ce ține gura sticlei sub robinetul de apă pornit.
Un sistem sustenabil de slăbit
Un mod eficient de a găsi echilibrul și a construi un sistem sustenabil de slăbit este să folosești o metodă simplă de a te asigura că ești în deficit caloric pentru nivelul tău de activitate fizică, să crești nivelul de mișcare generală (de exemplu să crești numărul de pași zilnic, să urci mai mult pe jos scările, etc), să faci sport de câteva ori pe săptămână crescând treptat nivelul, să te odihnești eficient și adecvat în fiecare noapte, să te hidratezi corespunzător si nu în ultimul rând să ai grijă de psihicul tău să fie motivat să susțină sistemul de slăbit implementat.
Concluzii, cele 10 beneficii ale alergatului
Alergatul este un mod extraordinar de a antrena sistemul cardiovascular, de a dezvolta musculatura, de a crește densitatea osoasă, de a diminua riscul de depresie, de a spori buna-dispoziție, de a îmbunătăți somnul, funcția cognitivă, imunitatea, reglarea glucozei în sânge sau de a crește nivelul de stimă de sine și încredere.
De gândit
Când ai alergat ultima oară? Dacă ar fi să alegi din lista de mai sus motivul principal pentru care ai alergat ultima oară sau pentru care ai merge la alergat data viitoare, care ar fi?
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.
Comments