top of page
Poza scriitoruluiIkanos

3 moduri în care psihologia comportamentală ajută la slăbit

Actualizată în: 22 oct. 2022


Aplicația Ikanos

Că slăbitul fără sprijin nu merge pe termen lung este lucru bine știut. Dar totuși, ce presupune acest sprijin de care avem nevoie pentru a reuși? În urma multor studii științifice în domeniu, cercetătorii au demonstrat că putem folosi cu succes tehnici din psihologia comportamentală pentru a dezvolta strategii sustenabile de slăbit.


Câteva din aceste tehnici, cele mai potrivite, sunt: setarea obiectivului, auto-monitorizarea și sprijinul extern.


La Ikanos credem cu tărie în implementarea tehnicilor din psihologia comportamentală în programul nostru, astfel ca schimbările să persiste și rezultatele să reziste pe termen lung.


Psihologia comportamentală ne ajută să înțelegem de ce ne comportăm în felul în care ne comportăm și ne ajută să analizăm modelele acțiunilor și comportamentelor noastre. Folosind-o în programul nostru înseamnă că te va ajuta să înțelegi factorii îngrășării, cum ar fi accesul la mâncare nesănătoasă. Astfel îți va fi mai ușor să faci anumite schimbări care te vor ajuta să eviți acest factor al îngrășării.


Din datele oferite de un număr impresionant de studii științifice, știm cu siguranță că multe tehnici din psihologia comportamentală pot fi folosite cu succes pentru a ajuta oamenii să slăbească sustenabil. Haide să ne uităm la trei dintre ele.

1. Setarea obiectivului


În general atunci când vrem să slăbim ne punem un obiectiv clar. Studiile demonstrează că atunci când creăm o intenție clară ne crește și motivația de a ne schimba comportamentul. Asta este adevărat indiferent dacă ne propunem să slăbim un anumit număr de kilograme, să mâncăm mai sănătos sau să face mai multă mișcare. Am vorbit mai mult despre importanța specificității obiectivului în acest articol.


Bineînțeles că putem să avem mai multe obiective în același timp. Dar câte obiective ar trebui să avem în paralel? În acest studiu se arată că dacă ne punem obiective în mod frecvent avem șanse mai mari să implementăm schimbările, iar asta înseamnă că avem șanse mai mari să slăbim.


Din punct de vedere al nivelului de dificultate al obiectivelor pe care ni le punem, acestă analiză a mai multor studii ne spune că obiecivele sunt mai eficiente atunci când sunt mai dificile sau prezintă provocări mai mari. Ca să fim și mai preciși, acest studiu a analizat datele a peste 35000 participanți iar concluzia a fost că cei care își propun să slăbească mai mult au șanse mai mari să își atingă obiectivul decât cei care își propun să slăbească doar câteva kilograme.


2. Auto-monitorizarea


Cântărirea zilnică și măsurarea mâncării reprezintă auto-monitorizarea dietei și este una dintre cele mai eficiente strategii din psihologia comportamentală cu aplicabilitate directă în slăbit. Funcționează pentru că ne ajută să conștientizăm mai bine ce și cât mâncăm/bem și ce efect direct are asta asupra greutății noastre.


Această strategie ne poate ajuta să evităm excesele de mâncăruri nesănătoase sau foarte dens calorice.


Oamenii care reușesc să slăbească și să își mențină rezultatele pe termen lung se cântăresc frecvent și în mod regulat.


Contorizarea mâncării durează mai mult decât cântărirea de dimineață, dar este la fel de importantă și este dovedit că funcționează.


Șmecheria este să găsești un sistem ușor pe care îl poți susține pe termen lung. În Ikanos am implementat o metodă ușoară de urmărire a porțiilor, în paralel cu notarea greutății corporale, urmate la finalul fiecărei săptămâni de un checkin cu coach-ul tău.


3. Sprijinul extern (suportul social)


A treia tehnică/strategie din psihologia comportamentală folosită cu succes în sprijinul celor ce vor să slăbească este suportul social. Atunci când avem sprijin și feedback extern de la familie, prieteni sau de la un program supravegheat avem șanse mult mai mari să reușim pentru că ne crează un simț mai mare de responsabilitate.


În același timp, studiile arată că dacă urmăm un program de slăbit împreună cu un prieten sau un membru al familiei, avem șanse mai mari să ne ținem de el și să slăbim mai mult.


Unul din marile avantaje care vin cu un program digital (o aplicație) de slăbit cum este Ikanos, este că programul se mulează pe orarul tău, și nu vice-versa, și asta în condițiile în care ai la dispoziție un coach personal care te ajută cu obiectivul tău, îți răspunde oricând ai tu întrebări și te sprijină la nevoie.


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 






bottom of page