top of page

Ce se întâmplă în corp atunci când slăbim


Ce se intampla in corp cand slabesti


Pierderea în greutate poate fi un proces lung și plin de provocări. Dar și de satisfacții. Atunci când avem o alimentație și un stil de viață corecte, slăbim în mod sustenabil, ne simțim mai bine și sănătatea noastră generală se îmbunătățește.

Iată doar câteva avantaje pe care slăbitul sănătos ni le aduce.


Rezultate imediate după pierderea în greutate

 

O inimă mai sănătoasă

 

Greutatea în exces pune mai multă presiune pe sistemul cardiac. Țesutul adipos este și el vascularizat, deci inima lucrează mai mult să asigure oxigenarea corectă. Astfel poate să apară hipertensiunea arterială.

Atunci când pierdem în greutate, munca inimii revine la parametrii normali. Riscurile de a dezvolta afecțiuni cardiace scad și ele considerabil.

 

Reglează glicemia

 

Grăsimea în exces duce la inflamație în corp și interferează cu nivelurile insulinei, hormonul care reglează nivelul glicemiei din corp. Astfel, o primă consecință ar fi creșterea constantă a glicemiei, care la rândul ei poate afecta inima, ochii, rinichii sau sistemul nervos. 

Atunci când pierdem din greutate, funcția insulinei se reglează, iar nivelul glicemiei se stabilizează.

 

Reduce durerile articulare

 

Presiunea pe care kilogramele în plus o pun pe genunchi și articulații poate duce la dureri și inflamație. Cartilajele se tocesc, apar durerea și rigiditatea.

Așadar, atunci când pierdem în greutate redăm mobilitatea articulațiilor și prevenim apariția unor boli precum artrita.

 

Îmbunătățește calitatea somnului

 

Greutatea peste medie este una din cauzele apariției apneei – o condiție în care respirația se oprește în timpul somnului și este reluată, în mod repetat. Pierderea în greutate nu este neapărat un remediu al acestei condiții, însă ajută la prevenirea apariției ei și la îmbunătățirea calității somnului.

Cele două sunt strâns legate, fiindcă atunci când dormim puțin, sau somnul nu este odihnitor, creștem artificial nivelul de cortisol, care, la rândul lui, crește tensiunea arterială și glicemia.

 

Schimbă gustul mâncării

 

Nu, pierderea în greutate nu este magie, însă s-a constatat că greutatea în exces poate duce la pierderea funcției papilelor gustative. Studiile arată că, după pierderea masivă în greutate, mai mulți participanți au raportat că simt gustul alimentelor diferit. Mai ales în cazul alimentelor bogate în grăsimi sau zaharuri.

 

Îmbunătățește memoria

 

Mai multe studii au asociat obezitatea cu dificultăți de concentrare și probleme de memorie. Un studiu realizat pe un grup de femei cu greutatea peste medie a arătat că acestea au performat mai bine la testele de memorie după pierderea în greutate. Mai mult, anumite părți ale creierului au devenit mai active.

 

Ce beneficii ai dacă pierzi doar 5% din masa corporală

 

Știm că procesul de a pierde în greutate poate părea copleșitor, mai ales pentru cei care au încercat de mai multe ori sau care au trecut prin efectul bumerang de prea multe ori. Vestea bună este că există soluții care te pot ajuta să pierzi din greutate într-un mod sustenabil. Dar și că poți vedea beneficii imediate în starea generală de sănătate slăbind doar 5-10% din masa corporală.


Poți vedea beneficii imediate în starea generală de sănătate slăbind doar 5-10% din masa corporală

Să presupunem că ai 90 de kilograme. Slăbind doar 4,5 kilograme, ai următoarele beneficii imediate:

 

Se reglează colesterolul

 

Atunci când pierdem în greutate și mâncăm sănătos, scădem valoarea colesterolului LDL. În plus, pierzând din greutate și făcând mișcare, creștem și nivelul colesterolului bun – HDL.

 

Scade nivelul trigliceridelor

 

Atunci când pierdem în greutate, nivelul trigliceridelor scade. Creșterea peste medie a trigliceridelor poate cauza probleme cardiace.

 

Scade tensiunea arterială

 

Spuneam și mai sus că greutatea peste medie supune inima unui efort uriaș. Acesta este considerabil diminuat chiar dacă slăbim doar 5-10% din totalul masei corporale. Dieta echilibrată contribuie și ea la scăderea tensiunii arteriale.

 

Îmbunătățește starea de spirit

 

Nu doar sănătatea corpului se îmbunătățește atunci când slăbești. Ci și cea emoțională. Un studiu a urmărit evoluția a mai mulți adulți cu greutate peste medie. S-a constatat că, la 3 luni după pierderea în greutate, aceștia au raportat că simțeau mai puțină tensiune, anxietate, furie și oboseală, iar simptomele depresiei se amelioraseră.

 

Reduce inflamația

 

Depozitele de grăsime, mai ales cele din zona abdomenului, eliberează substanțe care irită și inflamează țesuturile din corp. Această condiție este asociată mai multor probleme de sănătate, precum artrita sau bolile cardiace.

 

Și apneea, durerile articulare, nivelurile insulinei și ale glicemiei pot fi îmbunătățite încă de la primele kilograme pierdute – un minim de 5% din masa corporală.


Dacă simți să îi dai o nouă șansă corpului tău, cu blândețe și înțelepciune, te așteptăm în comunitatea noastră. 

 

 

Comments


bottom of page