Slăbitul reprezintă un subiect fierbinte în orice perioadă din an. Dar cu toate astea, prea puțini oameni îi înțeleg subtilitățile cu adevărat, motiv pentru care mulți oameni cred încă în tot felul de soluții, diete cu nume ciudate, suplimente sau exerciții localizate pentru topit grăsimea. Citește mai departe câteva lucruri de care va trebui să ții cont dacă vrei să slăbești.
Slăbitul nu este doar despre dietă și sport. Aceste lucruri despre scăderea în greutate ne spun mai multe despre cum funcționează corpul nostru cu adevărat:
1: Lipsa somnului îngrașă
Oamenii de știință susțin că somnul este extrem de important în lupta împotriva obezității. Acest studiu, de exemplu, ne arată că există o relație de corelare între somnul insuficient și procentul mare de grăsime corporală dar și că somnul prea puțin ne îngreunează eforturile de a slăbi. De asemenea, masa musculară scade, iar asta este o veste foarte proastă, deoarece cu cât mai mare este masa musculară, cu atât mai eficient este metabolismul. Acest combo între diminuarea efectelor de a slăbi și scăderea masei musculare are efecte devastatoare asupra siluetei.
Asta se datorează modului în care cei doi hormoni ai foamei, gherlina și leptina, se reglează în timpul somnului. Leptina ne ajută să ne simțim satisfăcuți după ce mâncăm, iar gherlina stimulează apetitul. Lipsa somnului scade leptina și crește gherlina, și ne face să vrem să mâncăm. Echilibrul celor doi hormoni ne ajută să nu mâncăm exagerat de mult. Pentru a îi ține în echilibru este nevoie să dormim suficient în fiecare noapte (minim 7 ore, ideal 8).
2: Să fii fit nu e un moft, ci mai mult o necesitate
Mușchii nu sunt doar pentru cei împătimiți cu sala sau cu sportul, în general. Cu cât avem mai mulți mușchi (fie ei ascunși și sub stratul de țesut adipos), cu atât devine mai ușor să ne creștem nivelul de fitness.
Mușchii sunt țesutul care activează cel mai mult metabolismul, iar asta înseamnă că putem arde mai multă grăsime. Diferența între o femeie de 75kg care are procentul de grăsime corporală de 40% (deci are 30kg de țesut adipos) și o femeie de 75kg care are procentul de grăsime corporală de 26% (adică doar 19kg de țesut adipos) este de aproximatix 350kcal în plus pe zi pe care a doua le poate mânca în plus zilnic fără să se îngrașe.
Practic, tot ceea ce facem: că stăm, respirăm, mergem, tastăm, clipim, dormim, ne jucăm, mergem cu bicicleta, etc necesită energie, iar energia pe care o consumăm pentru orice activitate ne determină metabolismul bazal. Mușchii consumă mai multă energie pentru a exista decât consumă grăsimea. Astfel, mai mulți mușchi înseamnă un metabolism bazal mai mare.
3: Epuizarea creierului
Cu toții suntem conștienți că greutatea în exces ne degradează sănătatea, iar asta merge mult dincolo de aspectul fizic. Obezitatea prezintă riscuri crescute pentru boli cardiovasculare, diabet, chiar și cancer. Impactul negativ nu se limitează doar mai jos de gât.
Procentul crescut de grăsime corporală ne poate afecta anatomia creierului și funcția cognitivă. Acest studiu demonstrează că procentul mare de grăsime corporală afectează negativ volumul de materie cenușie subcorticală (cea folosită la procesarea informațiilor) dar și volumul hipocampului (folosit la învățare și memorare). Această corelare negativă se adâncește pe măsură ce îmbătrânim.
În unul din cele mai mari studii despre obezitate și funcțiile cerebrale s-a demonstrat că îngrășatul excesiv reduce activitatea creierului și fluxul sangvin spre creier. Fluxul scăzut este un predictor pentru Alzheimer și boli precum depresie, ADHD, schizofrenie, etc.
Vestea bună este că slăbitul îmbunătățește sănătatea și funcțiile creierului. S-a dovedit că pierderea grăsimii în exces îmbunătățește notabil atenția, memoria, stăpânirea limbajului.
4: Pofta vine mâncând
Societatea stigmatizează persoanele supraponderale asociindu-le cu obsesia față de mâncare. Doar că, conform studiilor, se pare că persoanele obeze nu simt gustul la fel ca persoanele normo-ponderale. Astfel, cei slabi se bucură mai bine de gustul mâncărurilor.
Într-un studiu recent s-a demonstrat că în prezența unui procent mare de grăsime, rata de regenerare a papilelor gustative e mai mică. Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă și cum o persoană obeză își pierde din posibilitatea de a mai gusta bine alimente, ia o gură de ceai fierbinte, iar după ce îți arzi vârful limbii încearcă să guști ceva ce îți place de obicei - vei vedea că nu mai simți mare lucru. La fel se întâmplă și când ne îngrășăm foarte tare. Ne pierdem gustul progresiv și căutăm mereu să mâncăm tot mai mult (parțial involuntar) în speranța că vom simți gustul bun. Slăbind semnificativ, rata de regenerare a papilelor gustative își revine și vom putea simți mai ușor gusturi.
5: E greu… și nu e vina ta!
Peste tot în lume oameni supraponderali sau obezi își doresc să slăbească. De multe ori, și dacă reușesc, se reîngrașă. Această reîngrășare este pusă de multe ori, incorect, pe seama lipsei de voință a omului.
Studiile recente ne arată însă, că este legat mai mult de psihologia umană decât se credea. Acesta este motivul pentru care Ikanos se bazează pe psihologie și ajută cu succes oamenii să slăbească sustenabil, fără teama reîngrășării.
În general, consumând mai puține calorii decât ardem este suficient pentru a slăbi. Dar pentru a maximiza eforturile trebuie să ținem cont de toate cele de mai sus.
Dormi suficient pentru vârsta ta, ai grijă de masa ta musculară sau și mai bine, crește-o, dar cel mai important este să ții cont de faptul că nu e ușor să slăbești și nu e vina ta că nu ai reușit până acum. Cel mai important este să găsești sprijinul necesar pe toată perioada cât ai nevoie să slăbești și să implementezi obiceiuri bune precum mâncatul corect pentru nevoile tale, somnul adecvat, mișcare cât mai multă, și o mentalitate bună.
Program de slăbit sănătos, pe termen lung