“Slăbitul e simplu: mănânci mai puțin și te miști mai mult”
“100 rețete simple cu care să slăbești rapid”
“10 sfaturi simple să slăbești 10 kg până la vară”
“Plan alimentar pentru a slăbi rapid”
Nu are rost să mai continui lista, fiecare dintre noi întâlnește zilnic astfel de articole, postări pe social media, reclame, testimoniale și clipuri la televizor.
Adevărul este că atunci când punem pe hârtie concret, pare simplu: tot ce trebuie să facem este să ardem mai multe calorii (adică să ne mișcăm) decât îi dăm corpului din exterior (adică mâncare), și atunci, pentru a putea genera acea energie, corpul începe și convertește calorii (adică energie) din “contul de rezervă” (adică din grăsimea corporală).
În realitate, însă, sunt atât de multe variabile încât numai simplu nu este.
În afară de motivele evidente: mâncarea este delicioasă, este greu să facem mișcare și nu avem timp, mai sunt și alți factori care îngreunează procesul, factori pe care nici nu bănuim că ne afectează.
Haide să îi discutăm pe fiecare în parte, iar dacă începem să îi percepem și să fim atenți la ei vom putea evita mai ușor cele mai comune greșeli iar slăbitul va fi mai ușor.
Răsplata imediată
Una dintre cele mai mari probleme ale vieții in secolul XXI este lipsa răbdării și așteptarea de rezultate imediate. Fie că este vorba despre conținutul pe care îl consumăm sau de așteptările de la orice activitate pe care o întreprindem, secolul vitezei și internetul ne-au obișnuit să credem că putem obține pe loc ce ne dorim.
Nu mai avem deloc răbdare să muncim pentru ceva ce ne dorim, așa că ne mulțumim cu mici recompense imediate pe care le putem obține rapid.
Acest lucru se reflectă inclusiv în așteptările noastre când vine vorba de slăbit. Cele mai multe căutări pe Google despre slăbit implică și cuvântul “rapid”. Astfel a ajuns această industrie imensă să profite de noi oamenii oferindu-ne pe tavă mii de suplimente, ceaiuri, creme, pastile, diete, rutine de mișcare, aparate și alte metode nebănuite cu promisiunea că ne vor ajuta rapid să slăbim.
În funcție de strategia de comunicare, de atractivitatea brandingului, de culorile folosite, de vocea care le promovează, etc, fiecare ajungem să credem în cel puțin o parte din ele și să plătim cu speranța că vom rezolva problema.
În cele mai multe situații ajungem să fim dezamăgiți, dar speranța nu piere așa ușor, așa că, la următoarea ocazie care bifează în mod imaginar căsuțele pe care le caută creierul nostru vom spera din nou într-un nou produs, o nouă procedură, etc Este un cerc vicios din care este greu de ieșit.
Concluzia este că pentru a avea succes pe termen lung, pentru a slăbi sustenabil, și pentru a avea rezultate durabile, este nevoie să renunțăm la mentalitatea pe termen scurt și să adoptăm o mentalitate deschisă, pe termen lung.
Probabil acesta este cel mai greu lucru care face diferența între cei care reușesc și cei care doar se amăgesc, reușind să slăbească puțin cu tot felul de diete restrictive, dar apoi se reîngrașă. Aceste diete restrictive țin cât ține și voința, și pun pariu, voința durează maxim 2 săptămâni, în unele cazuri mai fericite mergând până la 1-2 luni.
Totul sau nimic
Decizia de a scrie acest articol a pornit din dorința de a identifica, nominaliza și expune toate problemele legate de slăbit pe care le-am avut personal în anii dinaintea reconversiei mele profesionale și pe care le-am văzut și la majoritatea clienților Ikanos.
Ar fi ipocrit să scriu toate aceste articole din postura de învățător fără să amintesc că am trăit personal toate aceste clipe, lupte, traume.
Despre experiențele mele traumatizante cu slăbitul am povestit și cu alte ocazii, dar probabil cel mai des întâlnit scenariu a fost acel cerc vicios în care te decizi să elimini tot ce “îngrașă” din dieta ta (a se citi: alimente procesate, pâine, paste, brânză, dulciuri, etc) și să mănânci doar pui, salată și o mână de fructe, urmând ca după câteva zile/săptămâni să cedezi grandios și să mănânci de toate: chipsuri, ciocolată, pizza, etc, urmat de sentimente de vinovăție care duc la și mai multă mâncare “că ce mai contează” și apoi înapoi la restricțiile drastice.
Aceasta este mentalitatea de “totul sau nimic” când vine vorba de mâncare, și este atât de comună, încât unii au ajuns să o considere normală.
Această mentalitate se aplică și la exercițiile fizice. Dacă ai căutat soluții cum să arzi cât mai multe calorii în cât mai puțin timp, și după ce ai urmat acele rutine ai văzut că nu prea se merită din punct de vedere al rezultatelor obținute, înseamnă că te-ai obosit prea tare, ai compensat apoi prin mâncare și nu ai rezolvat nimic.
Cheia stă în moderație, iar exercițiile, sportul de orice fel, trebuie privit ca pe o metodă de tonifiere, reținere sau creștere a masei musculare, îmbunătățire a sistemelor cardiovascular și respirator, nu ca pe o metodă de slăbit, sau mai rău, ca pe o metodă de pedeapsă pentru că am mâncat.
Lipsa sprijinului extern
Se spune că fiecare mare campion are în spate o echipă întreagă. Indiferent cât talent are și cât muncește, dacă sportivul nu are o echipă de antrenori, preparatori, medici, psihologi nu poate atinge cele mai mari trepte ale succesului.
Acest lucru se poate transpune cu ușurință la fiecare dintre noi în majoritatea lucrurilor mărețe pe care le întreprindem.
Oricât de bine te pricepi la ceva, dacă ești singur și nu ai un sistem de sprijin extern, șansele de a reuși să duci la bun sfârșit ce ți-ai propus sunt foarte mici.
Slăbitul este un lucru greu, iar schimbarea stilului de viață pentru a reuși să ai corpul pe care îl vrei, nivelul de energie bună, sănătatea de care ai nevoie este mult mai facilă cu un sistem bun în jurul tău.
În primul rând tu trebuie să ajungi la concluzia că îți dorești asta și să găsești exact motivația pentru care vrei să faci lucrul acesta. Fii sincer(ă) cu tine și enunță motivul real: vrei să arăți mai bine pentru a fi mai apreciat(ă) de familie sau prieteni, vrei să te simți mai energic(ă) pentru a putea să fii mai prezent(ă) lângă cei dragi, vrei să fii mai sănătos/sănătoasă pentru a trăi mai mult, vrei schimbarea aceasta pentru a-ți crește încrederea în tine pentru a obține un job nou, etc. Câți oameni, atâtea motive. Ce contează este să îți găsești motivul real, pentru că este singurul care te va ajuta în zilele mai dificile.
După ce ai identificat motivul adevărat pentru care vrei să slăbești, este important ca cei din cercul tău apropiat să te sprijine. Vorbește cu ei, spune-le că faci lucrul acesta și că ai nevoie să fie cu tine, și măcar să nu te tachineze sau saboteze.
Un alt sprijin extern este să fi sigur(ă) că te bazezi pe principii corecte și metoda de slăbit aleasă este sustenabilă.
Dacă ai vrea să cumperi o mașină ai investi banii în una despre care știi că se va strica singur după 2-3 săptămâni?
Nu. Probabil ai căuta una despre care să ai siguranța că nu se va strica.
Probabil unul din cei mai importanți factori externi care pot face diferența între eșec și succes este să ai un coach cu care să poți vorbi oricând ai nevoie.
Un coach este un om care a făcut asta de multe ori înainte și are suficientă experiență sa te poată ajuta să depășești momentele dificile.
Condiția principală ca să funcționeze este să vorbești cu coach-ul tău des: te poate ajuta să fii sigur(ă) pe alegerile tale, te poate ajuta când te de-motivezi, te poate ajuta să găsești rapid soluții, și te ajută să ai un dialog eficient cu tine - joacă și rol de arbitru.
Oboseala, stresul și munca peste program
Dacă am dormi bine în fiecare noapte, nu am fi stresați și nu am avea prea mult de lucru ar fi mult mai ușor să slăbim.
Ce zici de scenariul de mai jos, îți pare cunoscut?
Te trezești dimineața motivat(ă) să ai o zi excelentă. Ți-ai planificat să faci o plimbare după job sau poate chiar să mergi la sală, iar cina sănătoasă te așteaptă deja în frigider.
După câteva ore de muncă începi să resimți somnul puțin din noaptea anterioară și mai bei o cafea.
Când se apropie finalul zilei îți dai seama că proiectul urgent are nevoie de atenție suplimentară azi, așa că sari peste plimbarea de după muncă și stai o oră în plus să termini proiectul.
Pe când vine timpul cinei te simți așa de obosit(ă) și stresat(ă) încât perspectiva de a încălzi ce aveai pregătit de ieri nu te mai încântă, așa că pui mâna le telefon și comanzi ceva mai sățios de pe Glovo, și un extra desert pentru că meriți, ai avut o zi grea.
Nu ar fi nici o problemă dacă acest scenariu ar apărea odată sau de două ori pe lună, dar va fi imposibil să slăbești dacă așa trăiești în fiecare zi.
Adevărul este că nutriția și mișcarea sunt doar două dintre componentele slăbitului.
Este esențial să ne asigurăm că ne odihnim suficient și că avem la îndemână metode care să ne ajute să ținem nivelul de stres sun control, indiferent de cauza acestuia.
Așteptarea ca sportul să rezolve problema
În fiecare an, în special în ianuarie și cum dă primăvara, sălile de fitness sau aleile parcurilor se umplu de oameni care sunt determinați să slăbească prin sport.
Nu este nimic în neregulă cu a face sport, iar disciplina introdusă în viețile noastre de rutina sportului este de neprețuit. Pe termen lung, sportul aduce foarte multe beneficii în viețile noastre.
Problema este când ne așteptăm ca 40-60 minute de câteva ori pe săptămână să facă minuni și să slăbim ușor.
Dacă la asta adăugăm și falsa impresie că transpirația din timpul sportului înseamnă slăbit, nu facem altceva decât să ne mințim singuri.
4-5 ore de sport pe săptămână ard suficient de puține calorii încât să nu simți vreo diferență pe cântar, dacă nu urmărești atent și ceea ce mănânci.
O femeie de 80 de kilograme arde în jur de 300-500 kcal într-o sesiune la sală (majoritatea ceasurilor pe care le purtăm estimează foarte optimist consumul de calorii, în realitate el fiind cu cel puțin 30-40% mai mic). Este foarte ușor să anulezi acest deficit dacă nu ești foarte atent la ce mănânci. O înghețată și o felie de pâine în plus, și asta a fost.
Concluzii
Cu toată dorința de a slăbi, dacă nu reușim să înțelegem și să ținem sub control acești factori ne va fi aproape imposibil să slăbim și să menținem o greutate sănătoasă odată ce am slăbit.
Creierul nostru va căuta mereu cea mai simplă cale, așa că pentru a reuși va trebui să luptăm împotriva acestei tendințe. Nu degeaba se spune că succesul se află în exteriorul zonei de confort.
Program de slăbit sănătos, pe termen lung
Comentarios