Pierderea în greutate e un scop pentru mulți dintre noi. Însă deseori, devine un stres pe care îl ducem cu greu și o obsesie continuă de a găsi noi metode, cât se poate de rapide, fără a ne gândi la sustenabilitate sau la efectele asupra corpului și minții noastre.
Chiar dacă noi suntem susținătorii unui proces blând și echilibrat, înțelegem că uneori ne putem găsi și în astfel de momente. Și atunci ce ar fi de făcut?
Să facem un pas înapoi, să respirăm și să găsim metode care să ne ajute să ne păstrăm motivația, disciplina și echilibrul. Printre ele, yoga.
Cum te poate ajuta yoga să slăbești?
În primul rând, să stabilim ce este yoga: este o practică spirituală, care promovează un stil de viață bazat pe disciplină și pe armonia minte-corp. Aceasta folosește mișcarea (posturile), respirația și meditația pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate.
Iată câteva motive cheie pentru care această filosofie de viață te poate ajuta să pierzi în greutate, fără să aibă nicio legătură cu numărul de calorii sau combinațiile alimentare.
Disciplina
Filosofia yoga vorbește despre autocontrol și disciplină. Practica zilnică ne ajută să le atingem, să le înțelegem și să le integrăm în viața noastră. Sinceritatea absolută, de exemplu, este o formă de autocontrol. Ne vedem exact așa cum suntem, ne înțelegem acțiunile și ulterior ne găsim puterea și disciplina să acționăm în folosul nostru.
Și putem vizualiza asta simplu, gândindu-ne la episoadele noastră de poftă sau de… lene. Atunci când ai vrea să folosești timpul alocat celor 10.000 de pași zilnici pentru un serial nou apărut pe Netflix, practica autocontrolului și a sincerității absolute te-ar face să te întrebi: "Folosește această acțiune scopului meu suprem?", "Îmi aduce ceva bun?", "Mă voi simți mai bine după?", "Cum o să privesc această decizie mâine, când momentul acesta va fi trecut?", "Cum împăcare sau cu vinovăție?"
Conectarea cu corpul
Pe lângă practica spirituală, yoga înseamnă și un set de posturi (denumite asane). Acestea sunt exerciții fizice ușoare (gradul lor de dificultate poate crește în timp), în care accentul se pune pe respirație. Concetrarea pe respirație și pe felul în care ne simțim în aceste posturi, ne ajută să ne conectăm mai bine cu corpul, dar și să ne îmbunătățim coordonarea (de folos în practicarea altor sporturi).
Conectarea cu corpul ne ajută, în timp, să ne înțelegem mai bine și să îi oferim corpului nostru exact ceea ce are nevoie. Să îl hrănim corespunzător (să învățăm să mâncăm conștient), să îi înțelegem și să îi respectăm ritmul și timpii de odihnă, să îi înțelegem natural nevoile (să facem diferența între poftă și ceea ce are corpul real nevoie pentru a fi hrănit sau între lene și nevoia reală a corpului de a se reface).
Îmbunătățirea posturii și creșterea masei musculare
Sigur, yoga nu presupune același efort ca ridicarea de greutăți, însă practicată cu regularitate ajută la îmbunătățirea posturii și creșterea masei musculare.
În plus, posturile din yoga presupun activarea tuturor grupelor de mușchi, care nu sunt mereu solicitate în antrenamentele tradiționale de forță.
Claritatea mentală
Practicată cu regularitate, yoga aduce mai multă claritate mentală. Atunci când practicăm, atenția nostră este exclusiv pe corp și pe noi însine și ne îndepărtează de cotidian. E o pauză binevenită pentru minte, care se eliberează astfel de stres. În plus, practica fizică și exercițiile de respirație contribuie la eliberarea de endorfine, care ne îmbunătățesc starea de spirit și ne ajută să ne relaxăm.
Digestie mai bună, somn mai odihnitor
Două dintre efectele eliberării de stres sunt calitatea mai bună a somnului și digestia (știm deja că emoțiile și gândurile noastre stau în stomac și intestin). Pe lângă asta, există tehnici de respirație și posturi care pot activa anumiți nervi și stimula digestia sau pot calma durerile și disconfortul.
Nu, nu trebuie să stai 4 ore în lotus, în meditație, ca să spui că practici yoga și că îi vezi beneficiile. Yoga este pentru toată lumea, pentru toate vârstele, toate corpurile și toate nivelurile. Începe în ritmul tău, acasă sau la clase de grup și lasă-ți timp să ajungi acolo unde îți dorești. Și amintește-ti că unele lucruri se fac mai ușor în comunitate, alături de oameni care au același scop ca tine.
Comments