Indiferent dacă am ținut, sau nu, post, urmează o perioadă cel puțin solicitantă din punct de vedere... culinar.
Sărbătoarea Paștilor vine cu un lung șir de rețete tradiționale, toate gustoase, unele mai mult sau mai puțin sănătoase sau potrivite dietei noastre. Cum facem să ne bucurăm de belșugul tipic sărbătorilor într-un fel cumpătat? Începem cu cea mai importantă întrebare:
Ținem sau nu dietă de sărbători?
Același lucru ne întrebam și de Crăciun, când veneam cu trei strategii pentru mesele de sărbători.
Rămân valabile și acum:
1. Urmează-ți dieta cu strictețe, dacă ții dietă din motive de sănătate (starea actuală nu îți permite să mănânci nimic cu zahăr sau niciun aliment bogat în colesterol, de exemplu) sau dacă ești sportiv de performanță, în mijlocul unui ciclu de pregătire
2. Mănâncă intuitiv (ce simți că îți cere corpul în acel moment, ce simți că îți este potrivit) sau cu moderație (gustă din toate, dar nu din toate odată; mănâncă porții cât mai mici)
3. Fă-ți pofta. Asumă-ți de la început că faci asta și că vor exista consecințe. Dacă în restul zilelor ai o alimentație echilibrată, “cheat meal-ul” nu va avea un impact asupra numărului de kilograme.
O altă variantă ar fi să adaptezi meniul tradițional de Paști dietei tale sau obiceiurilor tale sănătoase.
Rețete tradiționale de Paști, varianta sănătoasă
Să luăm cele mai populare feluri de mâncare de Paști: friptura, drobul, pasca, ouăle roșii.
Friptura de miel de Paști, varianta sănătoasă
Alege o bucată de carne cât mai slabă. Gătește-o la cuptor, fără ulei, sau cu o cantitate cât mai mică. O poți aromatiza așa cum îți dorești. Mănâncă friptura de miel cu o porție generoasă de salată verde, în locul cartofilor la cuptor.
Drob, varianta dietetică
Ingredientele pentru drob nu sunt nesănătoase luate separat, însă felul în care sunt gătite ne poate da peste cap deficitul caloric. Așadar, alege să fierbi, pur și simplu, organele, în loc să le călești în ulei. Diferența calorică va fi semnificativă. Poți opta pentru organe de pui sau curcan, dacă vrei ca rețeta să fie și mai ușoară. Și rezumă-te la una sau două felii, la micul dejun. Nu combina drobul cu alte mâncăruri grele și bogate caloric.
Pască dietetică
O soluție ar fi să alegi brânza cât mai slabă, cu conțin scăzut de grăsimi. Apoi, poți opta pentru îndulcitori precum stevia, care are zero calorii.
Ouăle roșii
Sigur că nu puteau lipsi ouăle roșii. Sunt o variantă bună de mic dejun, consumate în salată sau cu pâinici din orez.
Rețete sănătoase de Paști – ce mănânci de sărbători atunci când ești la dietă
Dacă nu ești adeptul tradiției, te poți bucura de mese sănătoase și gustoase din belșug. Iată câteva rețete sănătoase și simplu de preparat care pot înlocui meniul tradițional de Paști:
Hummus pentru aperitiv
Ai nevoie de următoarele ingrediente și de un blender sau un robot de bucătărie:
Ingrediente
240g de năut fiert (din conservă e ok)
60 ml suc proaspăt de lămâie
50g de tahini amestecat bine
un cățel de usturoi mărunțit
30ml ulei de măsline EV
jumătate de linguriță de chimen pisat
sare
30-40ml de aquafaba (adică apa din conserva de năut)
Ulei de măsline EV, sumac sau za'atar pentru servire.
După ce obții o pastă omogenă, se servește cu ulei de măsline extra-virgin deasupra, sumac sau za'atar și legume proaspete (bastonașe de apio sau de morcov).
Fel principal
Aici alege carnea preferată sau peștele și gătește-le simplu, pe grătar, sau în cuptor. O poți servi cu salată sau mix de legume.
Deserturile și alcoolul
Nu vei strica tot ce ai clădit în câțiva ani dacă mănânci o felie de cozonac sau dacă bei un pahar de vin. Important este să nu faci excese.
Pe tot parcursul acestor zile, ascultă-ți corpul și nu mânca mai mult decât simți că ai nevoie. Excesele pot însemna, pe lângă surplusul de calorii, și disconforturi digestive sau pot declanșa crize de bilă sau fiere.
Ca de obicei, moderația estre cheia. Chiar și pentru sărbători fericite.
Comentarios