Ce vârstă ai?
top of page

Ce vârstă ai?

Actualizată în: 24 oct. 2022


Hai să lăsăm puțin la o parte răspunsul evident. Vârsta ta din cartea de identitate contează, dar mai importantă este vârsta fitness.


Ce este acest termen, ce înseamnă vârstă fitness și de ce este așa importantă?


Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia au creionat un algoritm care ține cont de puls, circumferința taliei, nivelul de activitate fizică și altele pentru a calcula așa zisa vârstă fitness.


Practic, acest număr este determinat de VO2max. VO2 max este volumul maxim de oxigen (în mililitri) pe care îl poți consuma pe minut pe kilogram de greutate corporală la maximul de performanță. VO2 max este o indicație a fitnessului aerobic și ar trebui să crească pe măsură ce nivelul tău de fitness se îmbunătățește.


Vârsta fitness poate fi un indicator mai precis decât vârsta cronologică pentru cât vei trăi. Cu cât este mai mică vârsta fitness față de vârsta cronologică, cu atât sunt șanse mai mari să trăiești o viață lungă.


Vestea bună este că, dacă nu îți place vârsta ta fitness, spre deosebire de vârsta cronologică ea poate fi modificată, așa că prin sport și o dietă corespunzătoare, aceasta poate fi scăzută în timp.


În cazul meu, în urmă cu 5 ani chiar înainte să crească interesul meu pentru fitness și nutriție, pe când credeam în diete minune și porci zburători, vârsta mea fitness era 50 ani. Acum oscilează între 18 și 20 ani și am de gând să o mențin la nivelul acesta cel puțin până la pensie :)


Cel puțin 3 dintre regulile zilnice din #ikanos10 au scopul de a ne întineri din punct de vedere fitness.


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 




409 afișări
bottom of page