Pentru mulți, ideea de a începe o dietă sau un stil de viață sănătos poate fi copleșitoare. Decizia de a începe este relativ ușoară, dar de unde să începi și cum, reprezintă adevărata provocare.
Pentru cineva care dorește să slăbească, mai ales din motive de sănătate, orice zi pare potrivită pentru a începe drumul către o greutate sănătoasă.
Dar să fie chiar așa?
Am citit mai multe studii și am compilat o listă de cele mai nepotrivite zile pentru a începe să slăbești și să îți faci noi obiceiuri, sănătoase. Tu pe care le-ai încercat?
Anul Nou
Problema cu rezoluțiile de anul nou este că ne alegem obiective dificile - iar slăbitul este unul dintre ele. De ce crezi că anul acesta este diferit față de alți ani?
Ai putea să îți propui să faci mai multă mișcare, de exemplu să ai minim 4 zile pe săptămână în care să faci 10000 pași, sau să nu mai mănânci în fața televizorului, sau să citești minim 10 pagini în fiecare zi. Acestea sunt rezoluții mai ușor de respectat.
Slăbitul, lăsatul de fumat, managementul stresului sunt rezoluții greu de obținut și care au nevoie de un plan bine pus la punct pentru a putea fi duse la bun sfârșit.
Cele mai multe diete abandonate și eșuate încep pe 1 ianuarie.
După o vacanță
De obicei, când mergem în vacanță ne relaxăm, și ne bucurăm de experiența culinară a locului în care suntem, fie că este în Thailanda, Grecia, la Eforie, la munte sau la mama acasă.
Scenariul clasic este acela în care mănânci și bei de toate și îți spui că la întoarcere te vei aluca de dietă. Psihic, nu faci decât să te împingi să mănânci mai mult decât ai fi mâncat în mod normal.
Acesta este efectul numit “ultima cină” (din eng. The Last Supper, fără a avea legătură cu Cina cea de taină) când îți tot repeți că te vei întoarce acasă și vei fi foarte strict(ă), așa că “profiți la maxim” la fiecare masă.
Practic, doar îți înrăutățești situația și asta înseamnă că îți va fi și mai greu să slăbești.
Această explicație se aplică și în cazul sărbătorilor de iarnă, când mâncăm de toate de peste tot, cu gândul ascuns și vinovat că din 1 ianuarie GATA, ne apucăm drastic de dietă.
Când ai un proiect important (la muncă sau în viață)
Atunci când urmează să predai un proiect ești mai stresat, iar stresul și dieta nu se împacă prea bine.
Să îți propui să slăbești într-o perioadă stresantă la lucru, sau înaintea unui eveniment important, sau când numai ce ai avut un copil este ca și cum te-ai urca într-o barcă, știind că se va scufunda.
Este important să îți formezi obiceiuri sănătoase și să înțelegi cum funcționează creierul nostru în situațiile acestea stresante, de ce întindem mâna să ronțăim ceva, de ce nu ne putem culca până nu mâncăm 3 biscuiți, dar este ineficient să luăm decizii radicale, de tipul: nu mai mănânc dulciuri, pâine, paste sau pizza începând de mâine. Mâine sau poimâine când vei fi absorbit de lucru vei începe să te compătimești și vei visa doar la o felie de pâine proaspătă, cu coajă crocantă, unsă cu unt.
Cel mai înțelept este să aștepți să treacă perioada stresantă, sau să se domolească apele, sau să mai crească bebelușul și atunci vei fi pregătit(ă).
În weekenduri
Conform unui studiu de la Universitatea Cornell din New York, greutatea oamenilor într-o săptămână este cea mai mică vineri și sâmbătă dimineață, și cea mai mare duminică și luni dimineață.
În weekenduri avem mai mult timp liber și ne vin multe idei, așa că începutul unei diete, fie ea și una sănătoasă, bazată pe schimbarea de obiceiuri, nu este o idee foarte bună. Tentațiile pot fi mult mai multe când zilele nu sunt planificate și apar elemente surpriză (vizite, ieșiri în oraș, etc) și, chiar dacă învățăm să facem față unor tentații în weekenduri atunci când urmăm un plan bine pus la punct, nu este ideal să începem acest lucru în weekend.
Cea mai bună zi pentru a începe o dietă, sau orice obicei nou este luni.
Obiceiurile pe termen lung aduc rezultate mult mai semnificative în timp decât dietele stricte de scurtă durată. Cu alte cuvinte, chiar dacă în weekenduri suntem mai indulgenți și ne bucurăm mai mult de câte o experiență delicioasă, asta ne va ajuta pe termen lung atâta vreme cât în restul zilelor suntem atenți la planul nostru.
Și totuși când să începem o dietă pentru a avea succes cu ea?
Dacă ai reflectat o perioadă la această decizie și ai cântărit opțiunile pe care le ai și ești hotărât(ă) să pornești în drumul spre o greutate sănătoasă atunci:
nu aștepta să faci asta după o zi importantă - decât dacă este după ziua ta de naștere - conform unui studiu al Universității din Pensylvania reflexia asupra vieții pe care mulți o au de ziua lor poate servi ca un motivator puternic;
nu te apuca de dietă vineri sau în weekend, nu știi ce tentații te așteaptă; mai bine folosește weekendul să îți faci planul pentru a începe de luni;
nu te programa să te apuci de nu-știu-ce-dietă din 1 ianuarie, creându-ți astfel condițiile pentru a mânca mai mult decât ai mânca în mod normal în această perioadă;
verifică ce opțiuni ai și alege inteligent felul în care vrei să slăbești, vizualizează-te la greutatea dorită și gândește-te cum te vei simți, ce vei face pentru a te menține, și pe cine vei avea lângă tine.
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.
Comentarios