Dieta în post – ce mâncăm ca să nu ne îngrășăm?
top of page

Dieta în post – ce mâncăm ca să nu ne îngrășăm?




A început postul Paștilor. Mulți dintre noi alegem să nu mai mâncăm carne, ouă și lactate. Pe lângă considerentele religioase, această perioadă poate fi una benefică pentru corp, dacă alegi să o urmezi cu strictețe. Dar poate fi și o provocare pentru cei care vor să mențină o anumită greutate. Vestea bună este că putem avea parte de o dietă echilibrată, bogată în proteine și nutrienți chiar și în această perioadă. Iată cum!

 

Reguli generale pentru dieta în post

 

Și atunci când ținem post, regulile generale rămân aceleași:


  • mâncăm ordonat, preferabil la aceleași ore

  • menținem deficitul caloric

  • gătim acasă, atât cât putem

  • păstrăm echilibrul în farfurie: proteine, carbohidrați, fibre, grăsimi bune

 

Pe scurt, schimbăm doar ingredientele.

 

Cum să ne menținem greutatea atunci când ținem post

 

Proteinele

 

Probabil, cea mai mare provocare o reprezintă proteinele. Cele mai importante surse de proteine vegane sunt leguminoasele (mazăre, linte, soia), nucile și semințele. Incorporează-le în mesele zilnice, ca feluri principale. Vor ajuta aportul general de proteină și sunt sățioase.

 

Grăsimile sănătoase de post

 

Avem nevoie și de grăsimi pentru o dietă echilibrată. Grăsimile vegetale sănătoase pe care putem conta sunt: avocado, nuci, semințe și uleiuri extra-virgine (ulei de măsline, ulei de dovleac) consumate cu moderație.

 

Importanța fibrelor

 

Alimentele bogate în fibre ne ajută să ne simțim sătui pentru o perioadă mai lungă și au un rol important în digestie.

Alimentele bogate în fibre sunt: verdețurile, fructele, legumele, cerealele integrale. Sunt alimente bogate în nutrienți, dar sărace în calorii, ceea ce le transformă în candidații ideali pentru fiecare masă.  

 

Menține deficitul caloric

 

Regula de aur în pierderea în greutate rămâne aceeași, indiferent dacă mâncăm sau nu carne: deficitul caloric. Știm că principalul nostru refugiu, pentru a ne simți sătui sunt carbohidrații. Să facem asta cu grijă. Sau să găsim opțiuni sănătoase și sățioase. Câteva metode:

 

La fiecare masă, asigură-te că jumătate din porție sunt legume fără amidon: broccoli, conopidă, dovlecel, verdețuri sau ciuperci


Mănâncă doar atât cât trebuie: atunci când excludem anumite categorii din dietă (carnea, ouăle și lactatele în acest caz), avem tendința să mâncăm mai mult decât trebuie pentru a compensa. Încearcă să rămâi conștient de cât ai nevoie, cu adevărat, să mănânci.


Consumă alimentele bogate caloric cu moderație. Nucile, semințele sau grăsimile sănătoase sunt necesare, însă sunt bogate în calorii. Consumă-le cu moderație sau în combinație cu alimente sărace în calorii, pentru a menține echilibrul


Limitează consumul de semi-preparate: știm că e simplu să alegi semipreparatele congelate sau alternativele vegane la carne (cârnați vegani, pateuri, etc) și să ai o masă gata în doar câteva minute. Dar ingredientele ultra-procesate și rafinate nu sunt niciodată o variantă bună. Consumă-le cu moderație și doar dacă nu ai alternative.

 

Alimente care susțin procesul de pierdere în greutate atunci când postești

 

  • legume fără conținut de amidon: broccoli, ardei gras, conopidă, dovlecel, ciuperci, roșii, vinete, morcov, țelină, castravete, fasole verde

  • leguminoase: linte, mazăre, fasole, cartofi, dovleac

  • fructe: fructe de pădure, mere, citrice

  • cereale integrale: orez integral, quinoa, mei, arpacaș

  • nuci și semințe: nuci, caju, fistic, semințe de floarea soarelui, migdale, semințe de in

  • grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, nuci, semințe

 

Alimente de evitat atunci când postești (le poți consuma mai rar)

 

  • alternativele vegane la carne (burgeri vegetarieni, pateuri, etc)

  • alimente ultra procesate sau ultra-rafinate: pâinea albă, zahăr alb

  • băuturi carbogazoase bogate în zahăr

 

Rețete de post sănătoase




 

Iată ce poți să gătești rapid și simplu atunci când postești, astfel încât să îți menții greutatea.

 

  • salate cu verdețuri (salată verde, spanac, leurdă, kale, valeriană), avocado și roșii

  • supe de legume (supă de linte, supă cremă de ciuperci, ciorbă de cartofi)

  • orez cu legume sau salată de orez cu legume la grătar

  • lipii umplute cu legume (ciuperci sote, fasole, verdețuri)

  • dovlecei sau vinete la grătar

  • paste integrale cu legume

  • cartofi și morcovi la cuptor, cartofi dulci la cuptor

  • avocado toast (pâine prăjită cu avocado, la micul dejun)

  • hummus sau salată de vinete


Indiferent că ținem sau nu post, câteva lucruri rămân la fel: limităm, pe cât posibil, consumul de zahăr; bem suficientă apă și nu neglijăm mișcarea.


La Ikanos poți învăța cum să îți construiești corect mesele, inclusiv cele de post!




 

 

 

 

bottom of page