top of page

9 idei cum să îți revii după un weekend copios



Luni este cea mai bună zi din săptămână să începi o dietă sau o altă rutină sănătoasă. La fel este și marți. Entuziasmul, însă, se diminuează pe măsură ce săptămâna avansează, iar de cele mai multe ori, sâmbătă și duminică stricăm tot progresul făcut peste săptămână. Pur și simplu așa funcționează creierul uman. Nici măcar nu ar fi asta o problemă dacă ne-am opri aici și de luni am continua ce am început lunea trecută. Dar de cele mai multe ori, duminică, după un weekend copios, suntem atât de descurajați încât nu mai avem energie să continuăm și abandonăm.


De multe ori, acest abandon vine însoțit de gânduri de tipul „nu sunt bun/ă de nimic”, „nu o să pot niciodată să mă țin de o dietă”, etc. Toată lumea trece prin astfel de momente de descurajare măcar din când în când.


Partea bună este că dacă, la bază, vrei să îți schimbi stilul de viață atunci aceste gânduri limitative pur și simplu nu își au locul și trebuie să le elimini. Este ca și cum ai merge cu mașina pe un drum cu gropi. Câteodată poți să le eviți, alte dăți nu poți să le eviți. Iar atunci când dai într-o groapă nu te întorci din drum, nu? Mergi înainte încercând să conduci cu atenție mai mare. Exact asta trebuie să faci și când ai câte un weekend copios care pare să îți saboteze eforturile.


Am pregătit un ghid scurt care să te ajute să depășești mai ușor zilele sau weekendurile care nu ți-au ieșit cum ți-ai dorit din punct de vedere al aderenței la dietă.


1. Reflectă


Chiar dacă pe moment ți se pare că ai dat-o în bară și e sfârșitul lumii (sau cel puțin al dietei), aceste zile pot fi de fapt oportunități de auto-descoperire. Cât trăim învățăm, așa se spune. iar asta este adevărat și când vine vorba despre a ne cunoaște pe noi înșine mai bine. Încearcă să te gândești de ce nu ai reușit să te ții în acea zi sau acel weekend de dietă și poate vei găsi ceva ce poți schimba pentru a nu mai face același lucru weekendul viitor. De exemplu, poate anturajul unui anume grup te-a determinat să nu pui interesul tău pe primul loc, caz în care, pe viitor poate vei evita să te întâlnești cu acei oameni în weekend.


2. Dă-i pace, adică eliberează gândul


Ce-a fost a fost. Nu te măcina de lucrurile trecute. Învață lecția și mergi mai departe. Inspiră părțile bune și expiră-le pe cele rele.


3. Nu prelungi agonia


În situații precum cea descrisă în introducere, cel mai rău lucru ce-l putem face este să prelungim agonia. Foarte mulți dintre noi au tendința să spună: asta e, acum ce mai contează dacă mai mănânc și asta, dacă mai beau și asta, etc. Oricum am greșit.

Cel mai bun lucru ce îl putem face este să renunțăm la „încep de mâine/luni iar” și să ne punem din nou pe treabă de la masa următore.


4. Pune-ți obiective practice


Amintește-ți de ce ai început în primul rând și gândește-te care este obiectivul tău. Apoi împarte-l în obiective mai mici pe care să le poți îndeplini în fiecare zi. De exemplu, dacă obiectivul este să slăbești 12 kilograme, poți să împarți în 12 obiective mici de câte un kilogram, iar pentru a slăbi un kilogram știi că zilnic trebuie să îți pregătești în avans ce vei mânca, să duci mâncare la lucru cu tine, să nu mai comanzi, etc. După ce ai slăbit astfel un kilogram, ai o unitate de măsură relativă pe care o repeți de încă 12 ori. Abordarea aceasta granulară te ajut mai mult decât crezi în a sta pe traiectoria dorită.


5. Mișcă-te


După o zi sau un weekend copis, de cele mai multe ori ne simțim greoi așa că cel mai bun lucru pe care îl putem face imediat este să ne mișcăm. Nu e nevoie să mergi să alergi 10 ture de parc, dar dacă poți să ieși la o plimbare de o oră cu siguranță te vei simți mai bine și te vei reconecta la corpul tău și la intențiile setate.


6. Nu te pedepsi restricționând ce și cât mănânci


O practică de care multe persoane aflate la dietă se fac vinovate după un weekend în care au mâncat prea mult este restricționarea. Practic încearcă să compenseze excesul de calorii printr-un deficit abrupt. Acest deficit are un mare NU și vine cu zero beneficii. Din contră, în câteva zile va aduce cu el o altă tură de mâncare în exces. Mai degrabă încearcă să mănânci normal, concentrându-te pe calitatea alimentelor, și mai puțin pe cantitate.


7. Hidratează-te


Apa ajută organismul să se detoxifice mai repede, iar asta ne va ajuta să ne simțim mai bine, mai repede. umple o sticlă cu apă și bea-o, apoi alta, până jungi să bei în jur de 40ml de apă/kg corp într-o zi.


8. Include mai multe fructe și legume în meniul zilelor următoare


Fructele și legumele nu numai că sunt pline de vitamine și minerale de care corpul are maximă nevoie pentru a fi sănătos, dar te vor ajuta și să scapi de unele pofte de dulce sau de patiserie. În plus, aportul de fibre pe care îl aduc este esențial în procesul de curățare al organismului și de echilibrare al metabolismului grăsimilor și zahărului.


9. Felicită-te!


După ce treci prin punctele de mai sus poți să te bucuri de succesul cu care ai depășit weekendul copios. Nu este întotdeauna ușor să ne găsim singuri echilibrul mai ales dacă gândurile negative ne dau târcoale și auzim micile voci din cap care ne spun că „nu suntem buni de nimic”, dar, cu siguranță, exersând cu orice ocazie avem vom deveni din ce în ce mai eficienți. E ca și cum ne-am antrena mușchii minții.

 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 

تعليقات


bottom of page