Adevărul despre dietele de detox
top of page

Adevărul despre dietele de detox

Actualizată în: 21 oct. 2022


Ikanos: dieta detox

E simplu să generalizezi un răspuns la o întrebare așa complexă, iar dinamica dintre știința nutriției și industria fitness ne cam polarizează opiniile. Adevărul este, că nu putem generaliza rezultatele din studiile științifice.


Problema cea mai mare în zilele noastre este că totul este atât de industrializat și comercianții iau doar anumite bucăți din unele studii pe care le promovează ca general valabile. Cu alte cuvinte, suntem - sau putem deveni foarte ușor - victime ale comerțului. Asta se aplică la suplimente, tot felul de inlocuitori de mese, diferite clase de fitness și chiar și la diete restrictive care sunt pe val (de exemplu dieta ketogenică sau dieta Rina sau programe de post intermitent, etc).


Deoarece procentele persoanelor supraponderale sunt în creștere, la fel sunt și ofertele la tot felul de produse. Foarte des vedem oferte la produse de detoxifiere.


Multe companii în zilele noastre vând pachete scumpe care promit curățarea sau detoxifiere organismului, sau a colonului, a ficatului, și chiar eliminarea kilogramelor nedorite.


Ne ajută aceste diete să devenim mai sănătoși și să slăbim?


Tipuri de diete de detoxifiere


Strategiile dietelor de detoxifiere sunt diferite, la fel și suplimentele vândute ca parte a acestor diete. Această diversificare are mai degrabă un fundament de marketing decât unul științific, companiile încercând să își promoveze produsul lor ca fiind “special” și mai bun decât al concurenței.


Cam acestea sunt principalele tipuri de diete de detoxifiere promovate pe internet in 2022:


Dieta de detoxifiere cu sucuri

Sucuri detoxifiere

Probabil printre cele mai populare diete de detoxifiere se identifică cele cu sucuri sau combinații pe bază de de extracte de fructe și legume. De obicei, aceste diete te restricționează să nu consumi altceva decât suc sau alt lichid pentru mai multe zile. Adeseori, dieta conține combinații de sucuri de legume sau fructe pe care le consumi în locul meselor normale. Alte metode sunt chiar mai extreme! De exemplu, dieta populara incă a lui Beyonce cu limonadă cu piper și miere sau sirop de arțar.


Indiferent de conținutul băuturilor promovate, toate susțin ideea de a elimina mâncarea normală pe perioada dietei respective. În schimb, iti promovează ideea de a cumpăra pachetele cu mixurile lor cu care să îți pregătești băuturile. Acesta este modul acestor companii de a capitaliza de pe urma unei diete cu sucuri făcând profituri imense.


Dieta cu super-alimente

Inlocuitori de mese

Cu toate că acest val al detoxifierii a pornit de la dietele cu sucuri, în ultima vreme a apărut un nou trend, mai puțin restrictiv, al dietelor cu alimente “sănătoase”. Practic, promotorii acestor diete ne vând ori mâncare bio/organică, ori super-alimente procesate sub formă de supe, shake-uri și alte “preparate” pe care trebuie să le mâncăm perioade mai lungi de timp. Ei promovează ideea concentrării de micronutrienți în produsele lor și înlocuirea meselor normale cu cele vândute de ei. De multe ori, pe lângă pachetele cu super-alimente, aceste companii mai vând și pachete de suplimente menite să “accelereze” rezultatele.


Conținutul acestora nu este special, efectele obținute prin implementarea unei diete echilibrate și satisfăcătoare, bazate pe alimente normale, în cantități rezonabile, fiind aceleași. Diferența este că după ce slăbești nu trebuie să continui să cumperi pachete de menținerea rezultatelor. De exemplu, la Ikanos, la finalizarea programului ai tot ce îți trebuie să îți menții ușor rezultatele, fără să mai cheltuiești vreodată un leu pentru asta.


“Curățarea” colonului

Suplimente curatare colon

Al treilea tip de dietă populară în zilele noastre este curățarea colonului. De fapt, aceasta nici nu este o dietă. Cu toate astea, nenumărate companii te cor sfătui să îți schimbi dieta în combinație cu curățarea colonului. Companiile care promovează această curățare vând suplimente menite să golească tractul digestiv. Acestea pot fi suplimente sau ceaiuri de marcă proprie, sau chiar laxative pentru golirea colonului.


Acestea sunt cele mai puțin costisitoare și mai puțin restrictive din punct de vedere al alimentelor permise. Una din probleme este că se joacă cu tranzitul intestinal al utilizatorilor și poate fi foarte neplăcut uneori, mai ales când aceștia nu sunt mereu acasă…


Dar ce spune știința despre detoxifiere?


După cum se vede, nu ducem lipsă de diete de detoxifiere, iar ce este interesant este că indiferent de tactica sau suplimentele promovate, toate aceste companii găsesc căi de a își justifica produsele cu dovezi științifice.


Ce este important cu adevărat este să nu acceptăm ca adevăr orice menționare a unor studii și să ne uităm mai atent la detalii. Cea mai des întâlnită situație este:


Compania include în produs un ingredient care are efecte detoxifiante dovedite științific și apoi își crează o întreagă strategie de vânzare în jurul acelui ingredient și efectelor sale benefice (poate fi curcuma, usturoi, etc).


In multe cazuri, dozele incluse din aceste ingrediente cheie sunt prea mici pentru a avea efectele dovedite de studiile menționate.


In orice caz, suntem mai câștigați să consumăm acel ingredient de sine stătător fără a mai cheltui banii pe suplimentele care ne sunt vândute, de multe ori ca parte a unor pachete foarte scumpe.


O altă idee populară a strategilor de detoxifiere este includerea fibrelor alimentare in produsele vândute. Fibrele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase, iar în zilele noastre mulți oameni au o dietă săracă în fibre. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne luăm fibrele din suplimente. Fibrele din legume și fructe sunt la fel de eficiente și vin “la pachet” și cu vitamine și minerale pe care nu le găsim în acele suplimente, suplimente care sunt oricum prea scumpe.

Ikanos deficit caloric
Ikanos deficit caloric

Oricum, beneficiul detoxifierii în cazul majorității dietelor de detoxifiere vine din restricționarea calorică a dietei celui ce le consumă. Aceste “pachete” sunt concepute să nu depășească 800-1000-1200 kcal/zi în cel mai bun caz.


Beneficiile unor ingrediente plus restricționarea calorică pot oferi astfel efecte de detoxifiere, dar nu putem ști sigur în lipsa unor studii elaborate.

 

Concluzie


Chiar dacă aceste cure de detoxifiere nu sunt complet inutile, produsele pe care încearcă să le vândă companiile acestea sunt mult prea scumpe și nu sunt necesare - ingredientele benefice putând fi consumate individual sau ca atare. O altă problemă a suplimentelor e că și când conțin ingrediente dovedite a avea efecte detoxifiante, concentrațiile sunt prea mici.


În plus, sucurile și pachetele de super-alimente (supe, shake-uri, etc) implementează un deficit caloric care în sine promovează detoxifierea organismului. Practic, nu avem nevoie să cheltuim sume exorbitante pentru a ne schimba dieta consumând produse la cutie/plic. Astfel de diete sunt greu de urmat și complet nesustenabile pe termen lung.


Dacă te interesează să crești detoxifierea corpului tău, aplică ce spune știința în mod direct. Investighează ce ingrediente îți fac bine și consumă-le ca atare, ca parte a unei diete restricționate caloric în mod natural.


Fii o persoană isteață și nu te lăsa pradă produselor de detoxifiere pe care aceste companii încearcă să le vândă prin campanii scumpe de marketing și prezentări atrăgătoare.

 


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 

362 afișări
bottom of page