3 strategii să ai mereu la îndemână mâncare sănătoasă
top of page

3 strategii să ai mereu la îndemână mâncare sănătoasă


De fiecare dată când se apropie ora mesei trebuie să luăm cea mai bună decizie pentru noi iar asta poate fi un adevărat stres. Conform statisticii, atunci când lăsăm această decizie pe ultima sută de metri, de cele mai multe ori am pierdut bătălia, mai ales dacă suntem în plin proces de resetare a obiceiurilor.


Adevărul este că suntem oameni foarte ocupați, și indiferent că este jobul de la birou, sau atenția pe care trebuie să o oferim altor persoane, sau pur și simplu alte priorități, de foarte multe ori ne găsim în postura în care a venit deja ora mesei, simțim foamea destul de puternic și nu știm ce să mâncăm.


Pentru a evita astfel de situații trebuie să ne pregătim dinainte și să nu trebuiască să luăm decizii când suntem în mijlocul altor activități, pentru că atunci sigur nu vom lua cele mai bune decizii.


Strategiile pe care ți le propunem sunt puse în practică atât de noi cât și de mulți oameni care parcurg programul Ikanos și funcționează foarte bine.


În funcție de flexibilitatea programului fiecăruia, există 3 moduri în care putem gestiona planificarea meselor astfel încât să putem să ne ținem cu ușurință de obiectivul propus, eliminând complet factorul stresant. Parcurge fiecare dintre strategii și în funcție de programul tău alege una care ți se potrivește.


Ritualul săptămânal

Această strategie ți se potrivește dacă poți dedica 2-3 ore în fiecare duminică pentru a pregăti planul pentru săptămâna următoare. Unii preferă să facă asta sâmbătă, iar alții luni, dar în principiu este mai ușor atunci când ne găsim timp într-o zi liberă când suntem mai relaxați.


Cum îl pui în practică?


Verifică-ți programul pe săptămâna următoare. Ce provocări crezi că vei avea din punct de vedere al respectării unui plan nutrițional? Ce oportunități? Dacă sunt situații speciale cum le poți gestiona? Care zile sunt mai liniștite și care sunt mai aglomerate? Etc.


Crează-ți un meniu pentru următoarele câteva zile. Nu trebuie să fie 100% precis, dar să ai o idee de ce alimente vei avea nevoie.


Urmând planul creat, fă-ți lista de cumpărături. Asta te va ajuta să fii mai eficient(ă) la piață și la magazin și sigur vei fi mai puțin tentat(ă) să cumperi ce nu trebuie.


Mergi la cumpărături. Cumpără tot ce ai nevoie pentru săptămâna următoare. Ar fi bine să ai mereu în casă o conservă de năut sau de fasole, o pungă sau două de legume congelate, un ton la borcan, etc.


De îndată ce te întorci de la cumpărături apucă-te de gătit și preparat. Pregătește o porție de proteină - de exemplu pune la cuptor sau pe grătar câteva bucăți de piept de pui sau pulpe de pui. Pregătește o porție de fasole verde sote sau steam-uie o căpățână de broccoli. Fierbe orez sau quinoa, pregătește un dressing de salată. Pune în caserole individuale diferite alimente, sau pregătește caserole gata de mâncat, conform planului alimentar pe care l-ai făcut. Dacă ai cumpărat legume proaspete le poți spăla, iar unele le poți tăia deja să le poți asezona mai repede într-o salată seara după o zi de lucru.


Unii preferă să pregătească de duminică toate caserolele pentru luni-vineri, câte 2 mese principale pe zi, iar micul dejun îl pregătesc pe loc. Alții pregătesc doar prânzul pentru următoarele zile, dar pentru restul meselor pun în frigider toate ingredientele gata pregătite, seara fiind mult mai ușor să pregătească masa.


Un mare avantaj al ritualului săptămânal este că poți prepara mai multe deodată, și astfel ajungi să economisești timp. De exemplu, în timp ce ai la cuptor o tavă cu pulpe de pui poți să pregătești un ghiveci de legume, să fierbi un orez și să tai ardei, morcovi și castraveți pentru salatele de la cină.



Ritualul zilnic

Poți combina ritualul săptămânal cu cel zilnic - de exemplu poți prepara proteina de duminică și apoi, în fiecare zi să pregătești garnitura pentru fiecare masă.


Ritualul de dimineață


Ovăz. Amestecă într-un borcan mare fulgi de ovăz cu in pisat, scorțioșoară, pudră de proteină, alte semințe, etc. Dimineața nu trebuie decât să pui câteva linguri din borcan în sursa preferată de proteină: lapte, iaurt grecesc slab, skyr sau lapte vegetal. Astfel ai la îndemână un mic dejun sănătos și sățios în doar 1-2 minute.


Omleta. Poți amesteca mai multe ouă cu legume gata tăiate (ardei, ceapă, spanac, ciuperci, etc.) și să le pui într-un borcan închis ermetic în frigider. Le poți păstra așa maxim 3 zile. Poți prepara pe loc o omletă foarte rapidă pentru mic dejun sau prânz.


Salată la borcan. Fă rost de câteva borcane mari, de 1-1.2l și pune pe fundul lor 1-2 linguri de dressing de salată, adaugă legume tăiate, pune frunze de diferite salate deasupra și închide ermetic. Când ai nevoie de o salată amestecă bine borcanul și pune conținutul într-un castron sau mănâncă din borcan.


Ritualul de la cină


Acesta este foarte simplu, pentru că prepari o porție în plus pentru a doua zi la prânz.


Mese gata preparate pentru tine

Dacă treci printr-o perioadă foarte aglomerată sau nu ai acces la o bucătărie sau pur și simplu nu știi sau nu vrei să gătești, poți apela la un serviciu de mese gata preparate pentru tine.


De cele mai multe ori poți să cumperi de la supermarket mâncare gata gătită, atenție însă la conținutul de grăsimi. Adeseori mâncarea preparată în stilul cantină este foarte grasă. Grăsimea face mâncarea să fie mai savuroasă și fără să ne dăm seama mâncăm mult mai mult decât ar trebui.


Dacă alegi un serviciu care să îți pregătească și să îți livreze mesele caută-i pe cei mai buni, cu cele mai multe recenzii de 5 stele și înainte de a plasa comanda calculează-ți necesarul de proteine și calorii la noi pe site, pentru a ști ce să comanzi. În timpul unei cure de slăbire aportul de proteină este esențial, iar dacă serviciul de catering nu îți garantează conținutul de proteină și calitatea acesteia în mesele preparate de ei, caută alt furnizor.


Concluzia este să aplici strategia care funcționează pentru tine - viața ta, obiectivele tale


Poți să folosești câte o parte din fiecare strategie de mai sus, nu trebuie să de decizi care este cea mai bună pentru tine. Anticipează, planifică, stabilește strategia, adaptează-te. Asta e metoda Ikanos. Atâta vreme cât o vezi ca pe o oportunitate, o distracție, oricare strategie ai folosi, îți va fi ușor!


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 


1.274 afișări
bottom of page