4 trucuri simple cu care oricine se poate ține de slăbit
top of page
  • Poza scriitoruluiIkanos

4 trucuri simple cu care oricine se poate ține de slăbit

Actualizată în: 13 apr. 2023


Una dintre cele mai comune întrebări pe care le primim de la cei care ne citesc și urmăresc cu regularitate este “Cum să fac să mă țin de slăbit?”, așa că am scris un articol scurt și la obiect care răspunde fix la această întrebare.


Dacă îți dorești să slăbești și ți-e teamă că nu vei reuși să te ții de treabă, atunci folosește aceste 4 trucuri simple și vei fi uimit(ă) să vezi că funcționează.

1: Planifică în avans mesele pentru a doua zi


Regula este simplă, îți notezi zilnic în telefon sau pe un carnețel ce vei mânca mâine la fiecare masă (conform bugetului tău caloric), te asiguri că ai alimentele în casă, că ai deja gătite preparatele sau că știi exact când, ce și de unde comanzi.


Principalul beneficiu al acestui exercițiu aparent banal este că nu te lasă să ajungi înainte de o masă să fii prea înfometat(ă) încât să mănânci orice îți vine în cale, de obicei prea mult.


2: Ai grijă cui ceri ajutorul


Nu cred că ai nevoie de noi să îți spunem că este plină lumea de tot felul de așa-zise programe de slăbit, suplimente, antrenori etc care promit ba că vei ajunge la corpul ideal în 21 zile, ba că înlocuind mâncarea cu ce-ți vând ei vei slăbi ușor, ba că trebuie să elimini complet carbohidrații pentru a reuși, ba că trebuie să alergi sau să țopăi o oră pe zi și să mănânci doar salată.


Singurul lucru la care îți sugerăm să te gândești este cât de sustenabil este ce îți propune acea metodă și cum crezi că te vei menține după ce nu o vei mai folosi. Dacă ți se pare că nu este sustenabil și abia vei aștepta să se termine (ca să poți mânca) atunci probabil că nu este o alegere bună.


3: Gândește-te la sărbători ca la un reset


În sport există un concept numit “descărcare” când sportivul scade intensitatea și greutatea antrenamentelor pentru a oferi ocazia corpului de a se relaxa, de a se odihni și de a se reseta pentru a porni mai departe cu spor mai mare.


Putem aplica acest concept și la noi când slăbim, în ceea ce privește modul în care mâncăm. Oferind ocazia organismului și creierului pentru 1-2-3 zile de a se relaxa din punct de vedere al alegerilor alimentare, îl ajutăm să continue cu modul “slăbit” mai departe.


Nu aborda o sărbătoare cu rigiditate din punct de vedere al dietei deoarece te va obosi și frustra. Mai bine cumpătat decât restricționat.


4: Mâncarea este prieten, nu dușman


Dintotdeauna am fost atrași de fructul interzis sau de odaia interzisă. Amintește-ți de Eva și mărul interzis, sau de basmele faimoase în care prințesa are voie să intre în orice odaie din castel, mai puțin una. Finalul poveștilor le știm prea bine.


Exact așa stau lucrurile și cu alimentele interzise în toate dietele. Ajungem adulți și ne dăm seama că ciocolata este rea și îngrașă sau că pâinea îngrașă, sau că nu pot mânca sarmale pentru că sunt la dietă. Sunt oameni care nici măcar nu sunt “la dietă” și evită alimente pentru că îngrașă.


Aceste etichete nu sunt normale și ce se întâmplă este că după zile, săptămâni sau uneori luni de rezistat eroic tot ce mai vedem în față sunt acele alimente pe care ajungem să le mâncăm cu două mâini odată pentru că ne-a fost dor de ele. Iar un astfel de episod doar deschide ușa pentru un șir lung de episoade similare.


Construiește-ți un sistem sustenabil pe viață cu care poți mânca orice îți place, ba chiar poți bea și câte o bere sau un pahar cu vin.

Chiar dacă ai nevoie să îți modifici unele dintre obiceiurile curente, nu lăsa pe nimeni să îți spună că trebuie să elimini din dieta ta tot ce îți place pentru a slăbi. În mod realist, cei care reușesc să slăbească și să se mențină sunt cei care fac asta fără a renunța la bucuria de a mânca ceva ce le face plăcere și fără a duce o viață tristă și plină de restricții. Ceilalți peste 90% renunță și/sau se reîngrașă.


Alege Ikanos ca aliatul tău în drumul spre greutatea ideală și vei descoperi că slăbitul nu trebuie să fie un sport extrem și că te poți ține cu ușurință de dietă.


În această perioadă te poți înscrie la a 5-a ediția a challenge-ului #ikanos10. Nu rata ocazia de a descoperi Ikanos în cel mai îndrăgit format, de doar 10 săptămâni și cu o comunitate online frumoasă și foarte activă.

 

Perioadă desfășurare challenge:

17 Aprilie-25 Iunie 2023

 





3.327 afișări
bottom of page