top of page
Dragos Cotrus

4 pași pentru un obiectiv realizabil

Actualizată în: 22 oct. 2022



Indiferent de perioada din an când ne hotărâm să slăbim (a-pro-pos de asta, știai că începutul toamnei este a doua cea mai populară perioadă propice pentru slăbit din an?), obiectivul ales are un rol important inclusiv în menținerea motivației.


De câte ori ai încercat să slăbești și te-ai descurajat? Toți trecem prin asta uneori!


Iată 4 lucruri pe care dacă le vei face pentru obiectivul tău de a slăbi, îți vei crește șansele de reușită.


Dă-i sens obiectivului tău


De cele mai multe ori nu este suficient să ne propunem să slăbim un anumit număr de kilograme, de exemplu 10kg. Am putea să adăugăm o componentă de timp și să apunem că vrem să slăbim 10kg în 15 săptămâni. Chiar dacă e mai bine, tot nu e suficient.


Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este “de ce” vrem să slăbim. Cei mai mulți vor zice că vor să arate mai bine sau vor să se simtă mai bine. Haide să presupunem că răspunsul tău la întrebarea “de ce” este că vrei să arăți mai bine. Următorul pas este să te întrebi “de ce” vrei să arăți mai bine. Asta te va face să sapi mai adânc. Un răspuns posibil ar fi că vrei să arăți mai bine pentru a te simți mai încrezător sau mai încrezătoare în tine. Este acesta scopul suprem? Dacă nu, mai întrebă-te o dată “de ce” vrei să ai mai mare încredere în tine? Poate vei spune că vrei să avansezi în carieră și ai nevoie de acea încredere pentru a cere sau căuta ceva mai bun. Dar “de ce” vrei un job mai bun? Poate pentru a îți permite vacanțe mai frumoase. Jocul întrebărilor “de ce” poate merge până la 5-6, chiar 7 nivele, și cu fiecare nivel vei afla tot mai multe despre tine și ce te motivează cu adevărat să slăbești.


În exemplul de mai sus, dacă ne opream la primul “de ce” nu aflam mare lucru. Dar așa, am reușit să aflăm că adevărata motivație a persoanei de a slăbi vine din dorința ei de a-și crește statutul social.


Acesta este un motiv puternic care sigur o va ajuta să își recapete motivație dacă va avea “alunecări pe drum”.


Stabilește un proces


După ce ai determinat de ce vrei să obții ce ți-ai propus, este timpul să te gândești cum poți face asta. În programul Ikanos noi învățăm participanții cum să folosească sistemul SMART.


Acest sistem poate fi folosit cu succes atât pentru obiectivele de scurtă durată, cât și pentru cele pe termen lung. Obiectivele mai micuțe se pot concentra pe pașii necesari deprinderii unui obicei nou.


Practic, cum poți mânca un elefant? Bucată cu bucată! Gândește-te la elefant ca la marele tău obiectiv, iar bucățile fiind cumulul de obiceiuri, acțiuni care te vor duce acolo: deprinderea unui sistem de măsurare a porțiilor, includerea de alimente mai sănătoase, introducerea mișcării în viața de si cu zi, etc


Dacă e să slăbești 10 kg în 15 săptămâni asta înseamnă o medie de aproximativ -100g în fiecare zi, adică -770 kcal pe zi. Asta înseamnă că la fiecare din cele 3 mese zilnice ar trebui să consumi cu 250 kcal mai putin ca inainte. Adică: poti elimina 100g de pâine la o masă, poți folosi o linguriță de ulei de măsline în loc de 50-60g de dressing la salată, poți înlocui un avocado mare cu un ou fiert la micul dejun sau poți mânca doar 30g de ciocolată și o mână de fructe în loc de o ciocolată întreagă.


Sunt multe trucuri pe care le poți face, totul este să stabilești procesul și să te ții de el.


Folosește emoțiile pozitive


La fel cum stresul negativ ne dă viața peste cap (în a doua săptămână de Ikanos vei afla câteva tehnici practice de a diminua puterea stresului negativ asupra noastră), emoțiile pozitive ne ajută să obținem mai multe de la noi.


Gândește-te la fiecare kilogram pierdut sau la fiecare săptămână ca o bornă pe care trebuie să o atingi și fă ce poți mai bine pentru a ajunge acolo cât se poate de eficient. Acest sentiment te concurență cu tine te va încărca pozitiv și te va ajuta să ajungi mai bine la capătul fiecărei provocări.


Fii flexibil(ă) și ajustează din mers


Este foarte important să avem un obiectiv bine definit, un proces pus la punct și energie bună, dar uneori viața se întâmplă și lucrurile nu merg conform planului.


În acele momente este important să tratăm situația cu mintea deschisă și flexibilă. Obiectivele se pot adapta din mers și este important ca să evităm gândurile de tipul “totul sau nimic”. Acestea sunt unul din cel mai mare dușman real pe care îl întâlnim pe drum.


Menținând această mentalitate deschisă și adaptând din mers planul, nivelul nostru de încredere va crește mult și odată cu el și șansa de a ajunge cu bine la obiectivul propus.


De fapt, această atitudine ne ajută să eliminăm teama de eșec, care de multe ori ne împietrește fără drept de replică. Despre teama de eșec vom povesti mai multe într-un articol viitor.


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 



bottom of page