Adevărata magie a dietei mediteraneene, rezultatele celui mai recent studiu
top of page

Adevărata magie a dietei mediteraneene, rezultatele celui mai recent studiu

Actualizată în: 29 oct. 2022



Când vine vorba despre diete, primul lucru care ne vine în minte este dieta de slăbit. Privind însă dieta ca și element al stilului de viață nu putem să nu ne gândim la care este cel mai sănătos stil de viață și implicit care este cea mai sănătoasă dietă.


Începând cu anii 60 când a început să se vorbească pentru prima oară despre dieta Mediteraneană aceasta revine periodic în atenția opiniei publice și ocupă un loc fruntaș în rezultatetele studiilor științifice care vor să identifice cea mai sănătoasă dietă din lume.


Termenul este generic și se bazează pe obiceiurile alimentare tradiționale ale țărilor cu deschidere la Marea Mediteraneană. Dietele celor 16 țări din bazinul mediteranean diferă din cauza diferețelor culturale, etnice, religioase, geografice și agriculturale. Dar cu toate astea ele au în comun câteva elemente specifice.


Dintre elementele comune, vom aminti în sfera articolului de astăzi, consumul de ulei de măsline ca și principală sursă de grăsimi.


În decursul anilor, cercetătorii de la cele mai faimoase șoli de medicină au realizat nenumărate studii privind beneficiile consumului de ulei de măsline pe termen lung.


DIferite studii arată riscuri scăzute de deces prematur din cauze precum boli de inimă, cancere sau Altzheimer.


Este universal acceptat că uleiul de măsline este sănătos și că ar trebui să înlocuim cu el sursele de grăsime animală din alimentația noastră, dar continuă articolul până la final pentru a afla veștile bune!

Motivul pentru care am decis să scriem acest articol este un studiu recent, publicat pe 14 octombrie 2022 în European Journal of Clinical Nutrition care atrage atenția că doar uleiul de măsline extravirgin reduce riscul de moarte prematură. Studiu s-a desfășurat în cadrul Departamentului de Medicină Preventivă și Sănătate Publică din cadrul Facultății de Medicină de la Universitatea Autonomă din Madrid, Spania.


Pentru acest studiu, autorii au înrolat între 2008 și 2010 12.161 persoane (din Spania) și au colectat date timp de 10,7 ani.


Cele mai importante rezultate ale studiului sunt:


Chiar dacă consumul de ulei de măsline comun (un mix de 20% ulei de măsline extravirgin și 80% ulei de măsline rafinat) nu a fost asociat cu mortalitate, consumul de ulei de măsline extra virgin a fost asociat cu o reducere semnificatică de 34% a mortalității din orice cauză și cu 57% a moratlității din cauze cardiovasculare când s-a înregistrat un consum aproximativ de 20g de ulei extra virgin pe zi.


Acesta este primul studiu în care s-a observat scăderea riscurilor de mortalitate din orice cauză, respectiv din cauze cardio-vasculare în cazul consumului de ulei extra virgin de măsline vs consumul de ulei de măsline comun.


Uleiul de măsline conține cantități mari de acizi grași mononesaturați, în special acid oleic. Dacă te gândești că poți să iei acest acid sub formă de supliment renunță deoarece nu au fost dovedite beneficiile. În ample studii observaționale s-a dovedit că sub formă de suplimente, acidul oleic nu are nici un beneficiu cardiovascular. Uleiul extra virgin este îmbogățit cu compuși bioactivi cu spectru larg și beneficii asupra sănătății, inclusiv cu efecte cardio protectoare. În timpul procesului de rafinare folosit pentru a obține uleiul de măsline comun, acești compuși se pierd în mare parte și se adaugă tot felul de comupși chimici.


Așadar, acești compuși sănătoși se găsesc în cantități suficiente doar în uleiul de măsline extra virgin (de primă presă). Asta explică reducerea clară a riscului de mortalitate (din orice cauză, respectiv din cauze cardiovasculare) corelată cu consumul de ulei extra virgin de măsline, dar nu și în cazul consumului de ulei de măsline comun.


Compușii bioactivi din uleiul de măsline extra virgin au și efecte anti-inflamatoare ( precum scăderea proteinei C reactive), reduc stresul oxidativ , reglează tensiunea arterială și agregarea plachetelor sangvine, îmbunătățesc metabolismul lipidic și al glucozei, calciul și mineralizarea osoasă și îmbunătățesc flora microbiană intestinală. În alte studii s-a dovedit efectul antitumoral al fenolilor din uleiul extra virgin de măsline.


În timpul studiului condus de Carolina Donat-Vargas, s-a raportat o interacțiune între consumul de ulei de măsline extra virgin și activitatea fizică. Un consum mai mare de ulei de măsline extravirgin, combinat cu un nivel de activitate fizică mare a fost asociat cu un risc de mortalitate din orice cauză scăzut cu 58% față de cei care consumă o cantitate mică sau nulă de ulei de măsline extra virgin.


Acestă sinergie a consumului ridicat de ulei de măsline extra virgin și activitate fizică mare extre extrem de îmbucurătoare.


Concluzie


Rezultatele acestui studiu sunt extrem de importante, atât prin natura lor, cât și prin simplitatea acțiunii necesare pentru a putea beneficia de ele.


Dacă înlocuim uleiul de consum din casă cu ulei extra virgin de măsline și ne asigurăm că în fiecare zi consumăm aproximativ 20g (adică 40% din necesarul zilnic de grăsimi al unei femei, respectiv 30% din necesarul zilnic al unui bărbat) facem un pas enorm în a ne proteja inima pe termen lung. Dacă în același timp creștem și nivelul de activitate fizică, efectele consumului de ulei de măsline extra virgin vor fi amplificate și mai mult.


Oamenii sunt fascinați de multă vreme de longevitatea persoanelor din așa-zisele Zone Albastre. Una dintre caracteristicile comune ale locuitorilor din Zonele Albastre este consumul de ulei de măsline extra virgin, acesta fiind cel mai consumat ulei în acele zone.


Bazat pe rezultatele acestui studiu și al altora pe care le-am citit în prepararea acestui material, o familie de 4 persoane ar trebui să consume, în medie 400ml de ulei de măsline extra virgin pe săptămână.

Săptămâna următoare vom publica un altfel de articol pe blogul nostru, special pentru a evidenția moduri în care putem încorpora în mod sănătos uleiul de măsline extra virgin în dieta noastă.


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 

680 afișări
bottom of page