Adevarata motivație și cum o putem folosi pentru a slăbi cu succes
top of page
  • Poza scriitoruluiIkanos

Adevarata motivație și cum o putem folosi pentru a slăbi cu succes

Actualizată în: 24 oct. 2022

5 minute care îți vor schimba viața



Atunci când cineva începe programul Ikanos sunt câțiva pași pe care trebuie să îi facă.


Din experiența noastră, unul dintre cei mai importanți sunt identificarea motivului real pentru care îți dorești cu adevărat să slăbești.


Făcând acest pas cu atenție, și mai ales cu intenție și cu mintea și sufletul deschise, reușim să recoltăm mult mai multă dedicare cauzei, mult mai multă energie.


Structura acestui articol este intenționat simplă și fără paragrafe scoase în evidență, deoarece fiecare rând este important pentru cititorul care își dorește să slăbească și nu a reușit încă să își găsească sau menține motivația.

Cercetătorii de pretutindeni au dezvoltat nenumărate teorii ale motivației, iar una dintre ele a căpătat o notorietate aparte pentru ușurința cu care poate fi aplicată.


În 1943, Abraham Maslow, a prezentat public pentru prima oară piramida ierarhiei nevoilor oamenilor bazată pe ani de cercetare.


Pe scurt, Maslow a creat o ierarhie a nevoilor umane, pornind de la cele de bază, precum nevoile fiziologice (mâncare, apă, căldură, etc), și mergând până la cele de auto-actualizare - atingerea potențialului maxim, inclusiv prin activități artistice.


Cu toate că el nu a prezentat niciodată grafic ierarhia nevoilor într-o piramidă, teoria este acum asociată cu piramida de mai jos.


nevoi de baza,nevoi de siguranta,nevoi de apartenenta,nevoi de stima, nevoi de autoactualizare
Piramida nevoilor (Maslow)

Pentru ca cineva să poată să se ocupe de nevoile de la un nivel superior al piramidei, este nevoie să aibă satisfăcute nevoile de la nivelurile de mai jos.


Ce înseamnă din punct de vedere al dorinței tale de a slăbi acest lucru? Cum putem folosi piramida nevoilor lui Maslow în avantajul nostru când ne propunem un obiectiv greu.


De ce abandonăm majoritatea inițiativelor de a slăbi?


De câte ori ai încercat să slăbești și ai abandonat după doar câteva zile?


Conform unui studiu din Marea Britanie, un om încearcă să slăbească de 126 ori, în medie, pe parcursul vieții iar în covârșitoarea majoritate, renunță în maxim a 6-a zi.


Care este motivul pentru care îți propui să slăbești, dictează șansa ta de reușită.


Nu credem că există motive greșite pentru a slăbi, cel puțin nu la persoanele supraponderale sau obeze, dar este extrem de important să știm să ne aliniem motivele și obiectivele la ierarhia nevoilor.


Dorești să slăbești pentru a fi sănătos(oasă) sau poate pentru a fi acceptat(ă) mai ușor în socientate? Acestea sunt motive care nu te ajută foarte mult pe termen lung, și de cele mai multe ori renunți repede.


Putem vedea asta și la cei care încep programul Ikanos cu dorința de a arăta mai bine, cei mai mulți dintre ei nu ajung la final.


Atunci când nevoia noastră de a slăbi este aliniată la nivelul fiziologic sau de securitate din piramida lui Maslow, de îndată ce reușim să mâncăm mai sănătos sau să facem mai multă mișcare, sau să scădem o analiză de sânge (de exemplu colesterol sau glicemie) care era înainte îngrijorător de mare revenim la vechile obiceiuri de a mânca deoarece considerăm împlinite nevoile acelea de bază.


Cum poți să îți crești șansele de a reuși să slăbești?


În cazul în care dorești să slăbești pentru a te face mai plăcut(ă) altora la ce nivel a ierarhiei îți poți încadra motivația? Probabil mergem la nevoile de stimă, care sunt mult mai sus decât cele fiziologice sau de siguranță.


Am văzut de multe ori scenariul în care cineva și-a dorit să slăbească pentru a atrage atenția unei persoane, unui posibil partener de viață. Fluturașii din stomac ajută de multe ori. Dar în momentul în care acea nevoie a fost îndeplinită și relația a devenit normalitate în viața persoanei, aceasta a început să revină la vechile obiceiuri, de multe ori reîngrășându-se.


Pentru a reuși cu adevărat, trebuie să te iubești pe tine și mai ales să fii motivat din interior.


Poți citi aici articolul nostru despre locusul de control intern versus extern și impactul în reușita unei transformări.

Pentru a reuși cu adevărat trebuie…


Să îți aliniezi obiectivul la cea mai înaltă treaptă a ierarhiei nevoilor.


Dar ce înseamnă asta? Este o rețetă secretă?


Dacă ar fi o poțiune magică care să facă asta pentru om, creatorul său ar fi nu numai cel mai bogat om de pe pământ, ci și cel mai influent.


Până se va inventa asta, ne bucurăm să îl vedem pe Elon Musk ca cel mai bogat om din lume dansând funky la deschiderea încă unei fabrici Tesla, doar pentru că obiectivele lui nu se opresc la nivelurile din piramida lui Maslow ci transcend filozofic mai sus, dincolo de autoactualizare.


Lăsându-l pe Musk la o parte, haide să vedem ce putem face noi pentru a ne alinia dorința de a slăbi la nivelul de autoactualizare, cel mai de sus al piramidei nevoilor.

Ce este autoactualizarea? Pe scurt, înseamnă să îți dorești în adevăratul sens al cuvântului să devii cea mai bună versiune a ta. Cea mai bună! Poți vreodată să fii suficient de bun(ă) pentru a fi cel/cea mai bun(ă) ce poți fi? Cu siguranță nu!


De aici pleacă și succesul celor ce se aliniază cu obiectivul lor la acest nivel, mereu găsesc ceva de îmbunătățit. Acest nivel nu poate fi atins cu adevărat niciodată, așa că în dorința de a ne alinia obiectivul la acest nivel lucrăm constant la a deveni mai buni.


De aici și faimoasa frază care a ajuns să fie folosită excesiv de către majoritatea practicanților din lumea fitness-ului: “Devino cea mai bună versiune a ta”.


Dar ce înseamnă “cea mai bună versiune” și cum o poți găsi?


În primul rând trebuie să te asiguri că nevoile de mai jos sunt îndeplinite. Trebuie să înveți să mănânci corect, să fii sănătos(oasă), să te miști mai mult și mai bine, să ai prieteni și/sau o relație, să fii acceptat(ă) de ceilalți, să fii respectat(ă). Fără toate acestea este aproape imposibil să îți aliniezi obiectivul de a slăbi la autoactualizare.


În Ikanos le luăm pe fiecare în parte și le dezbatem, ai exerciții practice tu cu tine, ai un coach care te ajută să identifici și să aliniezi corect obiectivele tale.


Acest proces cere timp, dar în el găsești adevărata schimbare, mentalitatea de învingător și calea fără întoarcere către reușită.


Una dintre cele mai recente recomandări scrise de o clientă a noastră explică toată această filozofie prin prisma experienței ei:

Sunt in săptămâna 10 de Ikanos și am decis sa continui! Sunt super incantata de câte am învățat atât pe plan alimentar cât si emoțional ( la cel fizic mai am de lucru … dar doar din vina mea🙈) Rezultate au apărut -un minus de 7 kilograme 💪, tocmai de aceea continui! Mulțumesc pentru susținere si implicare ! Recomand 🏆💯💙

Sumar


  • Atunci când îți aliniezi obiectivul de a slăbi la un nivel superior al piramidei nevoilor, îți crești motivația de a continua pe termen lung

  • Trebuie să te asiguri că fiecare nivel al piramidei este satisfăcut într-un fel sau altul. Nu ai nevoie de zeci de obiective atinse pe fiecare nivel pentru a putea avea obiective mai sus în ierarhie. Unul poate fi suficient. De exemplu: înveți să mănânci


Întrebări la care să te gândești

  1. La ce nivel al piramidei lui Maslow se află acum obiectivul tău de a slăbi și ce poți face să îl muți mai sus în ierarhie?

  2. Care este definiția ta pentru “cea mai bună versiune a ta”?

  3. O ultimă întrebare, oarecum retorică: cum poți deveni cea mai bună versiune a ta folosind pastile de slăbit sau planuri alimentare cumpărate, cum pot ele să te ajute pe termen lung?


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 



776 afișări
bottom of page