Cele mai bune pastile de slăbit
top of page
  • Poza scriitoruluiIkanos

Cele mai bune pastile de slăbit

Actualizată în: 24 oct. 2022



Conform unui studiu din 2007 bazat pe o colecție de peste 100.000 dorințe de anul nou, una dintre cele mai populare dorințe pe care le avem este aceea de a duce o viață mai sănătoasă și de a fi mai sănătoși (inclusiv să pierdem în greutate). Găsirea fericirii, succesul în carieră și îmbunătățirea relațiilor sunt pe locurile 2, 3, 4.


Motoarele de căutare sunt luate cu asalt de căutări de tipul “cum să slăbesc” x kg sau “cea mai bună dietă” sau “pastile de slăbit”. Căutările după ”pastile de slăbit” se dublează mereu la începutul oricărui an, când multă lumea, încărcată cu speranța noului an își propune să lupte cu kilogramee în plus.




Uitându-mă la acest grafic, mă face să îmi pun mai multe întrebări despre pastilele de slăbit.



1. Ce sunt pastilele de slăbit?


Acestea sunt produse din categoriile: capsule, ceaiuri, pastile, shakeuri care promit că ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus.


Ele reprezintă răspunsul cel mai râvnit la întrebarea “cum să fac să slăbesc?”.


Fie că le găsim în farmacii, fie că le găsim pe Internet sau la vânzătorii direcți ai unor branduri, aceste produse sunt foarte râvnite.


Cele mai populare categorii sunt:

- inhibitorii senzației de foame

- arzătoarele de grăsime

- înlocuitorii de mese


2. Cum funcționează pastilele de slăbit?


Așteptările cele mai comune sunt ca indiferent de opțiunea aleasă, aceste pastile să funcționeze singure, fără eforturi din partea noastră.


Haide să ne uităm pe rând la cele 3 categorii de mai sus, să vedem ce mecanism de funcționare au și cum ne ajută să slăbim.


a. Inhibitorii senzației de foame


De cele mai multe ori, acest tip de substanțe se întâlnesc în pastile, capsule sau ceaiuri și au nevoie de rețetă.


Aceste pastile (vom folosi acest termen generic) acționează la nivelul creierului, inhibând senzația de foame și astfel, corpul intră într-un dezechilibru energetic ce duce automat la arderea depozitelor proprii de grăsimi pentru a susține funcțiile organismului.


Astfel de pastile sunt recomandate de medic, doar persoanelor cu grad mare de risc, cu IMC (indicele de masă corporală) peste 30 sau cu diabet, hipertensiune arterială și IMC peste 27, și doar dacă persoana nu a reușit să slăbească într-un mod sănătos, prin schimbarea dietei și a stilului de viață.


Inhibarea senzației de foame dispare după întreruperea administrării, iar, de obicei, persoana se reîngrașă dacă nu continuă să mănânce mai puțin (în deficit caloric)


b. Arzătoarele de grăsime (fat burners)


Această categorie este mai populară printre sportivi sau cei care merg la sală ca și agreement.


Aceste suplimente susțin că: reușesc să crească metabolismul grăsimii (consumul de energie), încetinesc absorbția grăsimii la nivel celular, cresc rata de pierdere în greutate, cresc oxidarea grăsimilor în timpul exercițiilor sau pur și simplu, cresc cumva procesele interne care promovează metablizarea grăsimilor.


Adesea, aceste sublimente conțin ingrediente care susțin că au efecte individuale, dar împreună creează o sinergie care sporește efectul general. Lista de astfel de ingrediente este lungă, cele mai populare fiind cafeina, ceaiul verde, glucomannanul, carnitina, acidul linoleic conjugat (CLA), chromul.


Din studiile existente, cafeina și ceaiul verde au date care susțin anumite efecte de îmbunătățire a metabolismului grăsimilor, dar pentru multe altele, dovezile lipsesc.


Industria suplimentelor este în continuă creștere și rata de introducre a noi suplimente nu poate fi egalată de studiile științifice.


c. Înlocuitorii de mese


Fiecare companie producătoare de suplimente are în palmares cel puțin 2-3 tipuri de shake-uri înlocuitoare de mese.


Ce înseamnă un înlocuitor de masă?


Este fix ceea ce scrie pe recipient: un substitut pentru o masă solidă care ajută la slăbit prin controlul de calorii, fără eforturi. Acestea pot avea forma unui shake, unui smoothie sau unui baton.


Atâta vreme cât persoana care le folosește se limitează la restul meselor la un număr scăzut de calorii, aceste produse pot spune că își fac treaba. Dacă, pe de altă parte, la restul meselor persoana consumă un surplus caloric, efectul acestor shake-uri este 0.


Avantajele acestor tipuride produse sunt provizorii, atâta vreme cât sunt consumate. Ele nu sunt potrivite pentru oricine, deoarece nevoia de alimente reale primează la multă lume.


3. Eficiență


Nu toată lumea răspunde la fel la orice pastilă sau supliment. Răspunsul individual nu poate fi prevăzut dinainte la nimeni.


Oricare ar fi alegerea, trebuie subliniat că ele nu pot topi grăsimea peste noapte și că atunci când au succes, rezultatul este o medie de 5% pierdere din greutatea inițială pe o perioadă de 12 luni (conform Harvard Medical School).


Conform datelor unui studiu Ikanos, dintre persoanele supraponderale și obeze care au încercat în trecut cel puțin o metodă de slăbit, 32.05% au încercat să slăbească cu pastile sau suplimente de slăbit.


Din ponderea de persoane obeze și supraponderale cu o medie de 17.19kg în plus față de greutatea ideală, diferența cea mai mare între greutatea actuală și greutatea ideală cea mai mare este la grupul celor care au încercat în trecut să slăbească folosind pastile sau suplimente de slăbit (19.16kg).


4. Efecte secundare


Toate pastilele și suplimentele de slăbit au afecte secundare, unele mai evidente ca altele.


Inhibitorii senzației de foame pot fi luate pe perioade determinate, de maxim 12 săptămâni, și au multe efecte secundare posibile:

- creșterea pulsului sau a tensiunii arteriale

- amețeli

- confuzie

- iritabilitate

- probleme cu somnul

- uscăciunea gurii

- dureri de cap

- oboseală cronică

- greață și vărsături

- constipație

- probleme neuronale pe termen lung


Arzătoarele de grăsimi, luate pe perioade lungi de timp pot avea efecte negative, precum:

- leziuni la nivelul ficatului

- fluctuații ale tensiunii arteriale și ale pulsului

- anxietate

- dureri de cap

- infarct miocardic

- insomnii

- greață și vărsături


Efecte secundare ale înlocuitorilor de mese:

- îngrășare

- discomfort digestiv

- eficiențe de micronutrienți

- intoxicare cronică pe termen lung cu metale grele


Unele efecte secundare dispar după încheierea administrării pastilelor, iar altele pot persista mult după.


5. Pentru cine sunt recomandate?


În general, fiecare persoană își poate controla dieta, obiceiurile alimentare și nivelul de mișcare astfel încât să poată obțină o reducere a greutății corporale.


Acele pastile și suplimente aprobate se recomandă uneori persoanelor cu un IMC peste 30 sau cu IMC peste 27 și când suferă și de boli precum diabet de tip II, hipertensiune arterială, apnee sau probleme ale încheieturilor care nu reușesc să implementeze schimbări în stilul de viață care să îi ajute să slăbească. Într-o analiză a riscurilor apariției efectelor adverse ale acestor pastile versus riscurilor bolii, medicul poate decide să recomande astfel de abordări.


Cu toate că există foarte multe pastile, ceaiuri, shakeuri, suplimente este întotdeauna recomandat să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a apela la ele.


Pastilele sunt pentru boli, iar grăsimea, în sine nu este o boală. Schimbarea obiceiurilor și a alimentației și promovarea slăbitului sănătos și sustenabil poate preveni riscurile excesului de grăsime corporală.


Indiferent că pe ambalaj scrie că sunt naturiste sau nu, părerea unui medic este necesară pentru a evita neplăcerile efectelor secundare.


6. Cât costă?


Costurile pe care le are o persoană cu pastilele sau suplimentele de slăbit pot ajunge și la 1.500 RON/lună.


În timp ce unele suplimente sau ceaiuri costă câteva zeci de lei pe lună, altele pot fi sute sau mii de lei. Multe persoane au costuri recurente cu astfel de suplimente care ajung la sute de lei pe lună.


Bazat pe unele studii din industria fitness-ului și slăbitului din Statele Unite ale Americii, costum mediu lunar al unei persoane cu pastilele de slăbit este de 130 USD (520 RON). Aceste costuri se reflectă și în România în mare parte, lucru confirmat de un studiu individual Ikanos.



7. Cine le comercializează?


Pastilele de slăbit, indiferent de forma pe care o au sunt în mare parte comercializate de industria farmaceutică. Unele, precum înlocuitorii de mese și unele arzătoare de grăsimi sunt produse și comercializate de firme de ”nutriție” sau suplimente-pentru-sănătate.


Fără a acuza aceste produse de lipsa eficienței, ne punem o întrebare: De ce numărul de persoane obeze și supraponderale este în creștere cu toate că și numărul de suplimente și pastile pentru slăbit sunt și ele în creștere?


8. Cea mai bună pastilă de slăbit


Cea mai bună pastilă de slăbit este creierul uman. În același timp este cea mai sigură pentru sănătate, cea mai ieftină pentru buzunar și cea mai la îndemână. Formarea de obiceiuri noi, sănătoase poate promova slăbitul pe termen lung, creșterea stimei de sine, creșterea încrederii în forțele proprii și a calității vieții.


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 

1.564 afișări
bottom of page