Cum scăpăm de mâncatul compulsiv
top of page

Cum scăpăm de mâncatul compulsiv

Actualizată în: 24 oct. 2022


Ikanos - slăbește sustenabil
Clătitele sunt delicioase, nu?

La ce te gândești când auzi cuvântul “obicei”? Poate că îți rozi unghiile, poate la spălatul pe dinți din fiecare seară, poate la faptul că mereu te duci cu mașina la servici, sau poate că te culci foarte târziu seara?


Definiția unui obicei nu este mereu foarte clară, adică orice automatism le care îl avem este de fapt un obicei. Când alegi o anumită rută spre casă, fără să te gândești, o faci din obișnuință. La fel și când îți scoți pantofii la intrarea în casă.


Mulți dintre noi am rămas cu obiceiul de a ne da cu dezinfectant pe mâini în urma perioadei de pandemie. Cât timp a durat să îți formezi acest obicei, și mai ales, o consideri încă o necesitate, sau o faci din obișnuință?


Află din acest articol de ce mănânci compulsiv, cum apare acest automatism, cum poți scăpa de el și care este cel mai mare vinovat.


Cum construiești un obicei (bun)


Imaginează-ți ce ușor ar fi să ai astfel de automatisme legate de dietă: să începi orice masă cu o salată sau o supă, să mănânci încet, să înlocuiești dulciurile în exces cu alimente hrănitoare sau să ajungi să alergi sau să faci mișcare de câteva ori pe săptămână.


Ce-ar fi dacă ți-am spune că există un mecanism prin care poți identifica ce te face să ai un anume tip de comportament, astfel încât să poți decide dinainte dacă vrei sau nu cu adevărat să faci lucrul acela?


Când ești la dietă și copiii vor neapărat clătite, ce faci?

  • a. Le spui că tu ești la dietă și nu le faci clătite

  • b. Le faci clătite și te bați cu ei pe ele

  • c. Faci clătitele și pleci în altă cameră și înghiți în sec

  • d. Identifici ce gânduri ai și acționezi rațional

Răspunsul la întrebarea de mai sus este cu schepsis, pentru că în mod natural vrem să răspundem b, dar în contextul dietei încercăm probabil c sau a. Varianta d ține de dezvățul de b, de fapt este și un capitol aparte din Ikanos.


Toate obiceiurile noastre le învățăm într-un fel sau altul în decursul unei perioade mai scurte sau mai lungi. Dacă vrei să citești mai multe despre formarea obiceiurilor la oameni, vezi acest articol.


Dezvățul de a mai ronțăi necontrolat


Despre dezvățul de anumite obiceiuri vorbesc adesea consultanții noștri cu clienții Ikanos, și sigur și tu te-ai gândit de nenumărate ori cum să faci să renunți la ronțăitul la televizor sau cum să nu mai comanzi cina din oraș aproape în fiecare seară.


Care sunt mecanismele din subconștient care alcătuiesc un obicei?

În psihologia cognitiv comportamentală, aceste mecanisme se numesc lanțuri comportamentale. Fiecare obicei are un anume context, numit factor declanșator, și acestea pot fi sociale, de mediu, emoționale sau mentale.


Contextul

Când copilul vrea clătite avem de-a face cu un factor declanșator social. Când ronțăim la televizor, ne luptăm cu un context de mediu (reclamele sau partenerul). Când mâncăm de stres la birou, ne lovim de un factor declanșator emoțional sau mental.


Gândul

Fiecare context ne încolțește câte un gând în minte: de ce să nu te simți bine cu copiii tăi? Uite, toți ronțăie în reclamele astea, arată așa de cool, și eu vreau. Am o zi așa de proastă, merit să mănânc brioșa asta de la ziua colegei.


Sigur poți continua cu alte exemple particulare din viața ta. La urma urmei, fiecare dintre noi, indiferent dacă suntem la început de drum în conturarea unui stil de viață sănătos sau facem asta de ani de zile, toți avem cel puțin unu-doi astfel de factori declanșatori care ne atacă când ne așteptăm mai puțin.


Acțiunea

Toate gândurile de care spuneam mai sus duc la acțiuni: mănânci prea multe clătite, cauți punga de chipsuri și o desfaci, întinzi mâna după brioșă și o mănânci.


Ce se întâmplă apoi? Urmează consecințele🙈

Acestea pot fi psihice, fizice, fiziologice sau emoționale.


Probabil te vei întreba de ce ai mâncat 5 clătite, când jumate savurată încet era suficientă (psihic). După ronțăitul de chipsuri te va durea stomacul (fizic). Brioșa te va face să te simți mai rău, de-a dreptul confuz(ă) și descumpănită (emoțional). Sau poate vei saliva și după o felie de tort (fiziologic).


De îndată ce poți identifica felul în care te “trezești” într-o anumită situație, vei putea să te ferești mai ușor pe viitor. Acesta este primul pas al “dezvățului” de obiceiurile mai puțin bune.

Stresul, vinovatul de servici


În cele mai multe situații, stresul este identificat ca principala cauză a tuturor obiceiurilor rele (cel puțin din punct de vedere al nutriției).


Mai exact, peste 80% dintre clienții Ikanos spun că se îngrașă când sunt stresați, și peste 65% dintre toți cei care au făcut testul Ikanos spun că simt nevoia să ronțăie din cauza stresului sau a plictiselii (studiile științifice arată că plictiseala este de fapt o formă de stres).


Concluzie


Diminuarea stresului și a efectelor sale asupra dietei și obiceiurilor alimentare este treaba noastră la Ikanos. De fapt, în asta constă o bună parte din ceea ce face ca Ikanos să fie sănătos și sustenabil. Elimini obiceiurile nesănătoase cauzate de stres (dar nu numai) și deprinzi obiceiuri noi, sănătoase, sustenabile pe viață.


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 

849 afișări
bottom of page