Cum să te (re)apuci de sport după sărbători
top of page

Cum să te (re)apuci de sport după sărbători



 

Toate dietele încep de luni și toate antrenamentele după sărbători. Fie în luna ianuarie, fie imediat după Paști, cât să ne pregătim pentru vară. Începutul poate fi însă destul de dificil: nu știi ce sport să practici, nu te simți pregătit/ă, nu știi de ce echipament ai nevoie. Trecem prin fiecare pe rând, împreună, și poate vor părea mai ușoare.

 

Primul pas – determinarea vârstei fitness

 

Despre vârsta fitness vă vorbeam și în trecut. Aceasta ne arată vârsta pe care corpul (și automat toate procesele sale) “simte” că o are. E important să o calculăm încă de la început pentru că ne va oferi o perspectivă bună asupra realității, ne va motiva și ne va ajuta să ne măsurăm progresul.

 

Începe în ritmul tău

 

Două ore intense de cardio, fără nicio altă pregătire vor rezulta în patru zile de febră musculară și zero dorință de a continua. În plus, pot duce la accidentări sau îți pot face mai mult rău, decât bine. E important să începi cu exerciții potrivite nivelului tău, în acord cu starea ta de sănătate (sănătatea inimii și a musculaturii) și cu obiectivele tale.

 

Setează obiective realiste

 

E ușor să spui că vei alerga 10 kilometri sau vei face sport în fiecare zi. Dar e mai greu de integrat în program. Începe această călătorie cu obiective clare, măsurabile, care îți pot asigura progresul, dar realiste.

Programează-ți din timp sesiunile de sport, pe zile și ore, astfel încât să te asiguri că le poți duce la capăt, oricât de încărcat ar fi calendarul tău.

Documentează-te și fă o schiță a programului de sport pe care vrei să îl urmezi și care este în acord cu starea ta generală și stilul de viață.

De exemplu, dacă scopul tău este să ajungi să alergi 10 kilometri, începe progresiv: propune-ți să alergi mai întâi un kilometru. Păstrează acest obiectiv până devii confortabil, apoi crește distanța progresiv.




 

Regula celor 10.000 de pași

 

Una din regulile de aur de la Ikanos este regula celor 10.000 de pași zilnici. Nu doar că are multiple beneficii asupra stării generale de sănătate și a proceselor din corp, dar are efecte pozitive și asupra sănătății emoționale și poate fi un bun început în călătoria fitness.

 

Ai răbdare!

 

Din păcate, rezultatele nu apar peste noapte. Știm că este dificil să începi o nouă activitate și poate și mai dificil să o continui, fără să ajungi să vezi un rezultat. Acestea apar în timp, așadar ai răbdare cu tine și cu procesul tău.

 

Odihnește-te suficient

 

Pare ciudat să vorbim de odihnă când abia ne-am apucat de sport, însă odihna este vitală pentru corp. Asigură-te că te odihnești suficient între sesiunile programate, că faci stretching sau masaj care pot ajuta în procesul de recuperare.

 

Ascultă-ți corpul

 

De cele mai multe ori, corpul nostru are toate răspunsurile. Ascultă-ți corpul. De multe ori el ne transmite ceea ce are nevoie: ce tip de mișcare este mai potrivit, când să ne oprim, când să ne antrenăm, cât să mâncăm.


Intră într-o comunitate de oameni care te susțin și au aceleași obiective ca tine!




bottom of page