top of page

11 motive pentru care nu poți începe mâine o dietă

Actualizată în: 16 nov. 2023


De mâine mă apuc de dietă

Una din cele mai faimoase minciuni este „de mâine mă apuc de dietă”. Iar unul din simptomele cu care vine este să mâncăm azi de toate, fără milă, că doar de mâine ne apucăm de dietă, nu? Dacă ai citi până aici înseamnă că știi deja că mâine nu mai vine, ci e doar un cerc vicios.


Acesta ar fi primul motiv din cele 11, haide să vedem mai departe care sunt celelalte 10 motive identificate de noi la oamenii cu care lucrăm. Odată identificate vom vedea cum le putem combate, astfel ca anul următor să putem să ne urmăm cu bine obiectivele pe care le avem legat de dieta și sănătatea noastră.


Preferatul meu este al nouălea, dar e necesar să le parcurgi cu atenție pe toate, împreună formează o rețea de gânduri și idei practice care te vor ajuta să depășești cercul infinit cu „încep de mâine”.


Așadar, iată cele 11 motive pentru care nu te poți apuca de mâine de dieta:


Motivul 1: Mâine nu mai vine


De obicei spunem „mâne” dar adevărul este că mâine se transformă în „cândva”. Cândva, într-o zi, o să încep să mănânc sănătos, dar nu azi. Este ca și cum am beneficia de un credit de pe card cu care cumpărăm ce vrem și la care se adună în timp dobânda. Dacă e să te uiți în calendar n-o să vezi o zi numită „cândva”. Filozofic și practic vorbind, mâine nu există, doar astăzi. Mâine devine astăzi în câteva ore.


Motivul 2: Mereu ne consolidăm obiceiurile alimentare


Creierul nostru, sau mai exact sistemul limbic, ne spune mereu că e mai ușor să ne apucăm de mâine de dietă, dar adevărul este că dacă mănânci prea mult astăzi, mâine va fi mult mai greu să ignori poftele pentru că doar le-ai întărit prin comportamentul de ieri. Practic, fiecare masă, fiecare îmbucătură de mâncare este o ocazie să ne exprimăm grija de sine sau să ne facem mai mult rău.


Motivul 3: Fiecare gură contează


Când spunem că „încep de mâine” nu facem nimic altceva decât să ne amăgim să credem că azi nu (mai) contează. Dar adevărul este că nu există zile libere. Practic tot ce mâncăm devine parte din noi. „Ești ceea ce mănânci” spune o vorbă faimoasă.


Motivul 4: „Recuperez mâine” pentru cât am mâncat azi e un gând nociv


De obicei cei ce se luptă cu mâncatul excesiv sunt și cei mai buni să țină diete. Nu doar suntem că dependenți de mâncare, dar suntem dependenți de ciclul ospăț - înfometare, iar asta ne poartă mereu într-un carusel cu senzații tari. Asta nu face nimic altceva decât să ne zăpăcească metabolismul și să ne arunce într-o stare din care devine din ce în ce mai greu să ne revenim. Când organismul tău crede că ești într-un loc în care nu ai acces la mâncare și la nutrienți, atunci când va avea acces la mâncare va face tot posibilul să primească cât mai mult de mâncare. Nu-ți mai fă una ca asta! În schimb, obișnuiește-ți corpul cu un deficit caloric nu foarte agresiv astfel încât să poți ajunge la rezultatul dorit într-un interval de timp potrivit. Ritmul potrivit este diferit de la persoană la persoană, iar la Ikanos este determinat individual.


Nu uita, chiar dacă mâine vei avea o zi foarte bună din punct de vedere al dietei, dacă nu cobori din caruselul mâncat în exces-dietă, vei continua să susții ciclul ospăț - înfometare.


Motivul 5: Mâine nu are nici o semnificație pentru creierul nostru primitiv


Percepția timpului nu există în sistemul nostru limbic, adică în creierul primitiv, iar acesta este cel responsabil cu mâncatul necontrolat. El nu înțelege decât momentul prezent. La un nivel foarte primitiv, tot ce întreabă el este „Ce facem ACUM cu chestia asta ce o vedem? O mâncăm? O omorâm? Ne împerechem cu ea?” Practic, dacă vrei să fii sănătos trebuie să îți antrenezi creierul primitiv să folosească momentul prezent pentru asta. Prezentul este singurul care există pentru el. Decizia de a mânca sănătos mâine înseamnă că te-ai decis să nu mănânci sănătos acum.


Motivul 6: Studiile arată că atunci când suntem siguri că de mâine ne apucăm de dietă, vom mânca foarte mult și nesănătos astăzi


Într-un studiu din 2009 (Wilcox, K, Vallen, B., Block, L., și Fitsimmon, G.J) s-a dovedit că vom mânca cu atât mai mult și mai rău azi cu cât suntem mai siguri că de mâine începem dieta. Nu începe mâine! Repetă ceva ce ai făcut ieri care a fost benefic pentru sănătatea ta, apoi adaugă și altele și nu te aștepta ca mâine să fie diferită de azi.


Motivul 7: Dă-i creierului tău primitiv un deget și îți va lua toată mâna


O singură gură poate fi o tragedie. La fel cum un singur fum tras dintr-o țigară ar putea fi o tragedie pentru un fost fumător. Poți să te gândești așa: dacă nu voi mânca un biscuit știu că nu voi mânca tot pachetul. Așa că pune jos biscuitul acum Mâine va fi azi în curând și vei putea să repeți același obicei în drumul spre obiectivul tău.


Motivul 8: Dacă tot amâni decizia de a începe dieta, vei suferi sute de „prima zi” de dietă


Să zicem că vrei să te lași de dulciuri (cu toate că noi nu recomandăm asta). Cea mai grea zi va fi prima zi în care nu vei mânca dulciuri. Acea primă zi e o tortură. Dacă nu vei rezista, vei fi ca Sisif, mereu vei împinge bolovanul pe pantă în sus, suferind de sute de ori, de câte ori vei reîncerca să te lași de dulciuri. Dacă vrei să reușești, trebuie să te oprești astăzi, acum. Nu ne putem folosi decât de momentul prezent să facem ce vrem să facem (amintește-ți motivul 5).


Motivul 9: Dacă mâncăm sănătos azi, și nu așteptăm până mâine este cheia mâncatului emoțional și mâncatului compulsiv


Singurul mod prin care putem să luăm decizii cu intelectul, lăsând emoțiile la o parte, este să ne ajutăm de niște reguli. Un mod prin care putem elimina mâncatul emoțional este să ne facem o listă cu reguli, de exemplu: „Nu mai mănânc dulciuri decât sâmbătă”, „De 4 ori pe săptămână, după lucru ies la alergat”, etc. Dacă ai regulile scrise, ajuți ca luarea deciziilor dificile să fie mai ușoară. Ideea e că nu mâncarea în sine ne creează dependența, ci răspunsul impulsiv bazat pe starea emoțională și satisfacția imediată. Învingând asta, rezolvi problema.


Dar dacă azi e joi și e ziua unei colege și a adus cel mai bun tort din lume la birou? Ce contează dacă schimbi regula să poți mânca tort la zilele colegilor, dacă e tortul tău preferat, chiar dacă nu e sâmbătă?


E în regulă să schimbi și regulile, atâta vreme cât ai petrecut câteva minute bune scriind ce anume vrei să schimbi și de ce crezi că noile reguli vor fi mai bune pentru tine.

Apoi ia noua listă de reguli și las-o să aștepte 24 de ore până intră în funcțiune. În felul acesta, creierul tău primitiv - sistemul limbic - nu va lua o decizie impulsivă, imediată, emoțională și vei rămâne în control. Practic, poți mânca tort de la ziua colegei tale dacă ești dispus(ă) să înduri consecințele. Doar că nu îl poți mânca azi. Va trebui să aștepți până mâine.


Motivul 10: Dacă mănânci mult și/sau nesănătos azi, va crea inerție în direcție greșită iar asta te va pune într-o poziție dublu mai rea mâine față de unde ai fi dacă ai mânca sănătos azi


Să zicem că azi te decizi să conduci de la Timișoara la Atena în 3 zile (sunt 1200 km, deci vei face câte 400 km pe zi). Mâine faci cei 400 km, dar poimâine se întâmplă ceva și trebuie să te întorci la Timișoara. Asta înseamnă că răspoimâine vei fi la 1200 km de Atena, în loc să fii la doar 400 km distanță. Deci nu e doar o zi „rea”, ci sunt două.


Motivul 11: Când te decizi să mănânci de toate azi după ce te-ai gândit ca „încep mâine din nou”, ai șanse mai mari să faci la fel și mâine.


Problema pe care o ai când te uiți a la o gogoașă și zici „ei, lasă că încep iar de mâine” este dopamina care vine din gustul bun al gogoșii care nu face nimic altceva decât să întărească gândul inițial. u alte cuvinte, când spui „încep de mâine” și apoi mănânci ceva nesănătos crești șansele să spui același lucru mâine, apoi poimâine, și răspoimâine, etc. Practic, nu faci decât să îți înveți creierul că mereu începi mâine, iar când mâine vine, îi spui că mâine, și tot așa. De câte ori îți mai faci asta?


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 




Comments


bottom of page