Problema tuturor dietelor
top of page

Problema tuturor dietelor

Actualizată în: 17 dec. 2022


Care a fost prima dietă pe care ai ținut-o și câți ani aveai? Pentru mine a fost o dietă cu supă de varză și eram în vacanța de vară dintre clasa a 9-a și clasa a 10-a. Îmi amintesc și acum că era a 3-a zi de „dietă” și a sunat o prietenă la ușă. Până am ajuns la ușă să îi deschid aproape am căzut din picioare. Eram amețită și lipsită de vlagă. Am încercat să mă conving atunci că e normal să mă simt așa, că trebuie să „sufăr” ca să slăbesc, dar până la urmă instinctul de supraviețuire a fost mai puternic și mi-am făcut un sandwich. În aproximativ 30 minute am început să mă simt din nou eu.


Povestea mea nu este o întâmplare izolată, cunosc deja sute de astfel de istorisiri așa că articolul de astăzi este pentru oricine a ținut măcar odată o dietă și s-a re-îngrășat.


Care este realitatea


În România, aproximativ 12 milioane de oameni sunt supraponderali sau obezi. Dintre aceștia, anual, 1,5 milioane de oameni încep o dietă . Dar majoritatea se lasă (în medie în a 6-a zi) sau se re-îngrașă. Dacă toate dietele ar funcționa și ar fi sănătoase, atunci în maxim 8-9 ani nu ar mai exista oameni cu probleme de greutate la noi în țară. Realitatea este alta însă. Numărul persoanelor supraponderale și obeze crește de la an la an.


Haide să ne imaginăm pentru o clipă cum ar fi să nu mai exista nici o dietă nesănătoasă și nici o dietă restrictivă, ci fiecare om ar putea învăța simplu, în doar 5 minute pe zi, ce înseamnă o dietă sustenabilă și ar deveni capabil să își configureze singur dieta și meniul zi de zi, fără teama că s-ar mai re-îngrășa.


Acest lucru este posibil, dar ține de fiecare dintre noi în parte să schimbăm lucrurile.


Ca adulți, nu mai credem în Moș Crăciun. Dacă am aplica aceeași logică și când vine vorba despre slăbit, ne-am da seama că toate dietele care fac parte din faimoasa „cultură a dietelor” sunt un fel de Moș Crăciun, așa că nu mai trebuie să credem în ele.


În decursul anilor, au fost mereu diete populare care au promis marea schimbare, doar că din păcate, numărul și procentul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus este în continuă creștere. Dacă dietele cu conținut scăzut de carbohidrați cum ar fi Atkins, Dunkan sau Keto, sau cele disociate cum ar fi Rina sau Montignac, sau dietele cu conținut foarte scăzut de calorii cum ar fi dieta Balerina, dieta cu pepene sau dieta daneză ar funcționa, nu ar mai exista persoane supraponderale.


De ce te re-îngrași după ce slăbești


Din păcate, ele nu funcționează pe termen lung. Și cei care reușesc să slăbească astfel ajung să se re-îngrașe. Cercetătorii au identificat un curent numit „mentalitatea dietelor”. Cei care au o mentalitate cu înclinații spre diete restrictive au tendința de a urma un ciclu predictibil. Reușesc să slăbească, apoi se re-îngrașă. Încep o dietă care restricționează anumite grupe de alimente sau care se bazează pe un deficit caloric foarte mare, și nu pot susține acest stil de viață pe termen lung.


În lipsa unui număr adecvat de calorii care să le hrănească corpul și în lipsa unor nutrienți necesari pentru a hrăni corpul, majoritatea celor ce țin dietele acestea încep să aibă pofte greu de stăpânit, astfel că până la urmă cedează. De îndată ce va ceda, intervin gândurile „totul sau nimic”, apoi urmează sentimentele de vinovăție, și apoi reîngrășarea. iar asta duce din nou la începutul ciclului, când persoana găsește altă dietă pe care se gândește să o încerce.


Singura întrebare pe care trebuie să ți-o pui când vezi o nouă dietă este: „Pot să urmez această dietă sau acest stil de a mânca ani de zile de acum înainte?” dacă răspunsul este nu, atunci renunță imediat. dacă răspunsul este da, probabil că ai găsit dieta potrivită ție.


Din toată aceasta poveste, cea mai valoroasă concluzie pe care poți să o extragi este că nu este vina ta dacă ai încercat de multe ori să slăbești și te-ai re-îngrășat de fiecare dată. Atunci când ne interzicem anumite alimente, pofta pentru ele se intensifică și gândul ne stă doar acolo.


Soluția nu este să „reziști”, ci să întrerupi ciclul


În loc să îți impui restricții care nu sunt sustenabile pe termen lung în speranța că după ce vei slăbi te vei putea reîntoarce la vechile tale obiceiuri, încearcă să găsești echilibrul unei alimentații sănătoase care să includă și alimentele tale preferate. Vechile obiceiuri te vor face să te re-îngrași de fiecare dată, fără nici un fel de dubiu. Niciodată să nu îți imaginezi că dacă ai urmat un plan alimentar strict cu care ai slăbit, nu te vei re-îngrășa când vei reveni la vechile tale obiceiuri. Cel mai probabil te vei re-îngrășa. dar nu este vina ta, ci a celor ce îți dau acele planuri alimentare.


Cheia slăbitului nu stă în planurile alimentare ci în modul în care înveți să îți structurezi dieta și obiceiurile astfel încât să poți să duci o viață plină de energie, mai sănătoasă și fără grija reîngrășării.


Gândindu-mă din nou la mine când aveam 15 ani și am ținut prima mea dietă, tot ce îmi doresc este ca nici un alt adolescent sau adult să nu mai treacă prin clipe cum am avut eu atunci când era să cad din picioare după două zile de supă de varză. Din păcate, eu nu m-am oprit la acea dietă, iar în decursul anilor, și dacă aveam o problemă cu greutatea, și dacă nu, tot mai încercam câte o dietă la modă. A durat mult până m-am trezit și am început să învăț despre nutriție, iar acum, tot ce vreau este ca fiecare persoană supraponderală care își dorește să slăbească să o facă în mod sustenabil.


Dacă programul Ikanos ar putea să fie materie la liceu, m-as oferi voluntară să predau.


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 





1.062 afișări
bottom of page