La mulți ani, România! La mulți ani, dragă române, de oriunde ai citi acest articol!
Una dintre cele mai des întâlnite întrebări din ultima vreme de la cei care urmează programul Ikanos este dacă ar trebui să țină dietă și de sărbători sau dacă pot să își „ia liber”.
În fiecare an, indiferent de sărbătoare, avem aceeași dilemă când suntem înconjurați de mâncare delicioasă din toate părțile: mâncăm sau ne abținem?
Astăzi este 1 decembrie, și mai mult de atât, mulți dintre noi se bucură de un weekend prelungit, fie el acasă, la munte, vizitând diverse târguri de Crăciun sau poate la cine festive cu familia și colegii, așa că am pregătit cele mai bune strategii de urmat astfel încât să nu rămânem decât cu amintiri frumoase și cu zero regrete culinare.
Problema este cu atât mai importantă cu cât persoana cu care discuți este mai serioasă, mai disciplinată și mai hotărâtă să ducă la capăt programul și să își atingă obiectivul propus. Fiecare își dorește să petreacă timp cu familia sau prietenii și să guste din mâncarea delicioasă disponibilă la tot pasul, chiar dacă asta îi pune la încercare dieta.
Cât de mult ar trebui să te abții în perioada aceasta, cât de tare ar trebui să respecți planul tău alimentar sau dieta ta flexibilă? Ai putea să te ții cu dinții de plan, ai putea să lași planul deoparte și să urmezi în linii mari ghidul unei diete flexibile sau pur și simplu ar trebui să uiți de dietă în zilele de sărbătoare și să îți faci toate poftele?
În realitate, fiecare din aceste strategii ar putea fi cea potrivită, depinde doar de persoană și de obiectivele și circumstanțele pe care le are. Alegerea strategiei potrivite poate face diferența între bucurie și regret, așa că hai să facem zoom pe fiecare dintre ele.
Când să urmezi strict dieta
Chiar dacă nu este pentru toată lumea, unele situații cer ca aderența la dietă să fie cât mai mare, indiferent de cât de bine arată mâncarea de sărbători. Cu alte cuvinte, haide să vedem în ce situații obiectivele noastre s-ar putea transforma în dezastre dacă nu ne-am ține de dietă.
Dacă ești sportiv de performanță și te afli în mijlocul unui ciclu de pregătire - de exemplu pentru un concurs de bodybuilding - atunci cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să te ții cu strictețe de dieta ta. Chiar și în cazurile în care îți numeri singur(ă) macronutrienții, ar trebui să fii mai atent(ă) ca de obicei pentru că până și cea mai slabă carne sau cele mai bune legume pot să fie gătite cu multă grăsime, iar asta ți-ar putea da peste cap planurile de a câștiga acel concurs.
Când să îți urmezi intuiția
Mulți oameni se chinuie cu dieta lor, încercând să fie cât mai rigizi, chiar și când nu ar trebui. Poate ți se întâmplă și ție, sau poate vezi în jurul tău, unele persoane par să fie mereu la dietă, și totuși mai mereu bat pasul pe loc.
În alte cazuri, chiar dacă persoana urmează o dietă potrivită și îi merge bine, sunt unele perioade în care e mai bine să facă loc flexibilității și să se bucure de timpul oferit de sărbătoare lângă cei dragi. O astfel de experiență are și un rol educațional. Îți poți permite să mănânci intuitiv, atent la calitatea mâncării, la cantitate și la semnalele de foame.
Este posibil ca inițial să te gândești că te vei îngrășa 1-2 kilograme, dar cu timpul vei învăța că nu este așa, și dacă nu te afunzi complet în mâncare zile întregi la rând, greutatea acumulată în plus după o masă „necalculată” se va duce înapoi pentru că de cele mai multe ori este doar retenție de apă. Cu alte cuvinte, e doar o picătură într-un ocean.
Chiar și pentru sportivi, dacă nu sunt în plin sezon de pregătire, una-două mese ocazional, necalibrate perfect nu le va scădea fitness-ul.
Pentru restul oamenilor, chiar dacă sunt în plin proces de slăbire, ocazia de a mânca mai puțin restrictiv, mai ales în compania celor dragi, va avea beneficii mai mari decât ai crede. Din punct de vedere al psihicului, starea de bine pe care ți-o dă o salată cu maioneză, un mic, sau o felie de tort în plus ocazional, sau orice se află pe lista ta cu mâncăruri preferate de sărbători, este incomparabilă.
Atâta vreme cât îți vei reveni imediat la nivelul de disciplină dinainte de sărbători, dieta ta nu va avea de suferit.
Când să îți urmezi poftele (sau să lași Elefantul la cârmă)
Pentru mulți oameni care urmează o dietă, ideea de a renunța brusc și a mânca tot ce le iese în cale poate fi înspăimântătoare, poate trezi amintiri neplăcute de când nu îi mai încăpeau hainele sau nu puteau urma scările fără să gâfâie. Atunci când ții o dietă și îți permiți acele „cheat meals” sau „cheat days”, lucrurile se pot transforma brusc, și de la o dietă de succes să ajungi înapoi unde erai. Așa că, în aceste situații e mai bine să nu lași poftele să te conducă, nici măcar de sărbători.
Dar asta nu înseamnă că această abordare este nepotrivită pentru toată lumea. unele persoane pot să își permită mese copioase din când în când, fără teama de a se îngrășa, sau de a recidiva.
Unii oameni nu au nici un fel de problemă să se afle în jurul mâncării și nici nu au probleme cu imaginea lor de sine. Aceștia înțeleg că probabil se vor îngrășa 1-2, poate 3 kilograme. De asemenea înțeleg că acele câteva kilograme pot fi eliminate repede dacă situația nu scapă de sub control, și câteva zile nu se transformă în câteva săptămâni, și acestea în câteva luni.
Pentru acești oameni, cele câteva ocazii speciale de peste an: sărbători, zile de naștere în familie, aniversări sunt doar ocazii de bucurie, și nu vin cu încărcătură psihică mare, cu sentimente de vinovăție.
Dacă îți place ca de 1 decembrie, de Crăciun, sau poate de ziua ta să mănânci absolut orice și oricât dar înțelegi și consecințele ce pot urma, atunci această abordare poate fi potrivită pentru tine.
Alt gen de oameni pentru care această abordare este potrivită sunt cei despre care se spune că indiferent cât ar mânca nu se pot îngrășa. Știm cu toții pe cineva așa:) Pentru ei, mâncatul intuitiv va duce, probabil, la restricții și vor mânca mai puțin decât ar trebui. Dacă ești în această categorie, atunci poate, mâncarea de sărbători te poate ajuta să pui câteva sute de grame în plus pe tine.
Concluzii
Sărbătorile pot fi o perioadă de încercare pentru cei ce vor să slăbească sau să nu se îngrașe. Toată mâncarea delicioasă și presiunea socială fac să fie foarte ușor să nu respecți dieta. Având în vedere că cea mai bună variantă de dietă este una sustenabilă, flexibilă, nu avem motive să nu ne bucurăm măcar parțial de sezonul festiv. Cheia este să găsești strategia cea mai bună pentru tine în acest moment, plecând de la circumstanțele tale și de la obiectivele actuale.
Practic, ne referim aici la acele câteva ocazii de peste an cum ar fi principalele sărbători, zilele de naștere pe care le sărbătorim cu fast, sau poate vizitele rare la bunicii de la sat. Restul zilelor, până la 365 (sau 366), ar trebui să fie conform obiectivului propus.
Descoperă slăbitul sustenabil.
Cheia este în decodificarea emoțiilor.
Comments