5 motive pentru care oamenii inteligenți nu (mai) țin diete
top of page
  • Poza scriitoruluiIkanos

5 motive pentru care oamenii inteligenți nu (mai) țin diete

Actualizată în: 24 oct. 2022


Adevărul este că majoritatea oamenilor țin cel puțin odată în viață o dietă, iar asta nu ne face mai puțin inteligenți.


De obicei dorința de a arăta sau de a ne simți mai bine, împreună cu promisiuni că va fi ușor: pierzi 5 kg în prima săptămână, scapă de burtă, repară-ți metabolismul, etc ne fac să sperăm că o dietă sau alta pot funcționa.


Ca în orice domeniu, atâta vreme cât nu cunoaștem detaliile, putem crede orice teorie care pare plauzibilă, cu atât mai mult cu cât auzim aceeași informație din mai multe locuri.


În timp ce lucram la programul Ikanos și ne documentam, ni s-a spus de mai multe ori că oamenilor nu le pasă de știință și că, în general, toată lumea vrea să slăbească repede. Ce bine ar fi să funcționeze așa…


De obicei, slăbitul rapid este urmat de reîngrășat rapid. Cum altfel numărul persoanelor supraponderale să fie în continuă creștere?

Mulți cercetători, doctori, nutriționiști și psihologi înțeleg că dietele îi fac pe oameni mai degrabă să se îngrașe, decât să slăbească. Nimic ce durează câteva zile sau săptămâni poate avea efect pe termen lung.


Diferența între a ține diete și a slăbi sustenabil este de la cer la pământ, iar pentru oricine își dorește să scape definitiv de câteva kilograme sau câteva zeci de kilograme, metoda elaborată în programul Ikanos oferă:


  • O abordare a slăbitului bazată pe psihologie cognitiv comportamentală care te va ajuta să îți înțelegi mai bine unele comportamente legate de mâncatul compulsiv

  • Un set de reguli ușoare care să te ajute să faci alegeri mai sănătoase și mai documentate în dieta ta zilnică

  • Informațiile de care ai nevoie să îți evaluezi obiceiurile care au nevoie de schimbări pentru a avea o viață mai sănătoasă

  • Sfaturi pentru a nu te simți vinovat(ă) când “greșești” sau cedezi la diferite ispite.


Inteligența se manifestă diferit în multe arii ale vieților noastre. De multe ori putem vedea oameni smart, cu un nivel de inteligență ridicat care încearcă, plini de speranță, să slăbească folosind diete despre care știința a demontat în nenumărate rânduri sustenabilitatea rezultatelor.


Odată ce descoperim slăbitul sustenabil, și scăpăm de povara greutății, nici unul dintre noi nu mai vrea vreodată să țină diete.

5 dintre motive pentru care oamenii inteligenți și informați nu mai țin diete


  1. Dietele te pot face să te îngrași. Nu de puține ori, după o dietă fulger de 7-14 zile ajungem să punem înapoi mai mult decât am slăbit inițial. Mulți dintre noi putem confirma asta din propria experiență dar sunt și studii care au ajuns la această concluzie. De exemplu, într-un studiu din 1994 publicat în Jurnalul internațional al obezității, s-a concluzionat că după doi ani, în medie, o persoană care încearcă să slăbească, cântărea mai mult ca la începutul studiului.

  2. Dietele apelează foarte mult la voința individuală. Într-un studiu care a examinat energia mentală a celor la dietă comparativ cu a celor care nu țin diete s-a dovedit că cei la dietă asimilează mai greu informațiile noi, nu rezolvă probleme la fel de ușor și se controlează mai greu. Practic, dietele ne consumă din energia cu care am putea face lucruri posibil mai importante.

  3. Dietele ne fac să ne gândim foarte des la ce nu avem voie să mâncăm. Dacă îți spun acum să nu te gândești deloc la ciocolată timp de 10 secunde vei reuși? Dacă te-ai gândit totuși la ciocolată este perfect normal. Atunci când încercăm să nu ne gândim la ceva ajungem să ne gândim la acel lucru mai mult decât am vrea. Din această cauza este greu să nu mâncăm ceva ce încercăm să nu mâncăm.

  4. Dietele duc la mâncat compulsiv. Când începem o dietă care elimină anumite alimente sau grupe de alimente, ajungem să cedăm mai devreme sau mai târziu și să mâncăm excesiv de mult. În loc de un desert mâncăm 3, în loc de 2 felii de pizza mâncăm o pizza întreagă, șamd. Ne spunem că începem din nou de luni, nu? Cel mai bine este să mâncăm de la început câte un desert, sau 2-3 felii de pizza.

  5. De fiecare dată când ne eșuează o dietă, cineva câștigă bani. Studiile în domeniul managementului greutății arată că industria dietelor este în extaz la fiecare dietă care eșuează. Cum ar fi ca prima dietă pe care o ține fiecare să funcționeze bine și rezultatele să se mențină? Asta ar însemna că această industrie să dispară în câțiva ani!


Cu siguranță nimeni nu își dorește să eșueze când face un demers de a slăbi, dar de multe ori marketingul bate rațiunea și dorința noastră ca o metodă sau alta să funcționeze câștigă în fața logicii.


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 

594 afișări
bottom of page