Cât durează să îți intre în obicei?
top of page

Cât durează să îți intre în obicei?

Actualizată în: 24 oct. 2022



Este dovedit științific că dezvoltarea de obiceiuri sănătoase stă la baza obținerii și menținerii unei greutăți sănătoase pe termen lung. Dar cât durează să îți creezi un obicei nou?

Dacă ți-a venit în minte regula care spune că avem nevoie de 3 săptămâni să ne învățăm cu ceva nou, poți să o uiți.

Adevărul este că nu există o durată clară și prestabilită, general valabilă pentru formarea de obiceiuri noi. În realitate, cele 21 zile sunt de cele mai multe ori prea puține pentru ca noile comportamente să intre ”pe pilot automat”.

Într-un studiu de la University College din Londra, s-au analizat noile obiceiuri ale 96 de participanți pe o perioadă de 12 săptămâni. S-a descoperit că unui obicei nou îi ia între 18 și 254 zile pentru a se forma, media fiind de 66 zile.

Cu alte cuvinte, dacă vrei așteptări realiste, adevărul este că va dura între 2 și 8 luni să aduci un obicei nou în viața ta, pe ”pilot automat”, nu 21 zile.


Cum poți afla cât îți ia ție să îți creezi un obicei nou?


Cu cât este mai mare schimbarea de care este nevoie, cu atât durează mai mult.

Cum îți dai seama cât de mare este schimbarea de care e nevoie:

  • se potrivește în programul tău?

  • poți să îl practici (obiceiul) zilnic?

  • cât de greu îți vine?

  • cât de fericit te face?

  • are nevoie de o mică ajustare a stilului tău de viață, sau o schimbare majoră?


Atunci când factorizăm cumulul de obiceiuri noi de care ai nevoie pentru a reuși să slăbești și să îți menții greutatea sănătoasă pe termen lung folosind sistemul celor 5 întrebări de mai sus, ne putem face o idee despre cât ar putea dura să reușești.


Cineva care mănâncă haotic, nu face mișcare, are probleme cu somnul și nu are timp deloc pentru el va avea nevoie de mai multe săptămâni de practică continuă a unui set de obiceiuri pentru a reuși să și le însușească decât cineva care are o alimentație mai sănătoasă, face mișcare mai multă și înțelege că trebuie să își aloce timp pentru a reuși va avea nevoie de mai puțină vreme să își dezvolte obiceiurile de care are nevoie pentru a ajunge la greutatea optimă.


Cum să îți găsești inspirația pe termen lung


Dacă încerci ceva pentru câteva săptămâni (de exemplu un program de slăbit sau să te lași de fumat) și acel lucru nu îți intră în obicei nu e cazul să te îngrijorezi sau să fii dezamăgit(ă). E normal să dureze mai mult de atât! Chiar dacă știi pe cineva care a slăbit din prima sau dacă ai prieteni care s-au lăsat de fumat deodată fără să recidiveze, nu este cazul să te judeci dacă tu nu reușești așa repede. Acelea sunt excepții. Învață să te bucuri de proces și fă pași mici în direcția bună.


Procesul de creere al unui obicei nou nu trebuie să fie perfect. Rezultatele pe termen lung nu sunt influențate de câte o greșeală ocazională. Fiecare greșeală trebuie interpretată ca o ocazie de învățare. Atunci când îți acorzi permisiunea să faci greșeli, îți creezi și strategia de revenire rapidă, astfel ajungi să dezvolți un sistem puternic de suport pe termen lung.


Atunci când înțelegem că Adrian nu s-a lăsat de fumat peste noapte sau că Delia nu a slăbit în ”doar” 3 luni vom înțelege că obiceiurile bune nu apar ca evenimente în viața noastră, ci sunt rezultatul unor procese mult mai îndelungate.


În realitate, Adrian a încercat de nenumărate ori să se lase de fumat și în prezent știe că orice țigară fumată îl va transforma din nou în fumător, așa că este un efort susținut. Delia a încercat să slăbească în ultimii 10 ani și toate experiențele acumulate au făcut-o să înțeleagă că doar schimbarea comportamentului față de mâncare și mișcare o poate ajuta, astfel că a urmat un program eficient, a avut încredere și a reușit în 4 luni să pună cap la cap mai multe obiceiuri sănătoase și să reușească ce nu a reușit înainte în 10 ani.


Călătoria devine astfel destinația, cum ar spune un filosof.

Cu cât o persoană este mai deschisă și înțelege că schimbarea durează și că se face cu pași mici, acumulați, cu atât are șanse mai mari să se schimbe, să devină cum își dorește. Este nedrept față de tine să te aștepți ca în 21 zile să faci ce nu ai reușit ani la rând.


Cum să încep?


Nu contează cu adevărat cât durează să îți formezi un obicei nou. Fie că durează 50 sau 300 zile, trebuie să începi de undeva. Chiar dacă sună a clișeu, singura cale pentru a ajunge la ziua 50 sau 300 este să începi cu ziua 1.


Menține-ți atenția la ziua curentă, uită de numărul de zile cât ar putea dura și fă tot ce trebuie astăzi pentru a reuși.


Notă: Dacă doresti să slăbești și vrei mai multe sfaturi practice și un sistem care să te susțină zi de zi în timp ce lucrezi la noile tale obiceiuri înscrie-te în programul Ikanos. Ai acces la nutriționist direct în aplicație. Află mai multe aici.


Concluzie

  • Ideea că este nevoie de 21 zile să practici ceva până îți intră în obicei este un mit.

  • Este nevoie de 66 zile, în medie să îți creezi un obicei nou.

  • Cu cât este nevoie să te schimbi mai mult pentru a câștiga un obicei nou, cu atât va dura mai mult.

  • Poți greși pe parcurs, din greșeli înveți și îți consolidezi sistemul de revenire.

  • Mai mulți pași mici unul după altul te duc către destinație, spre deosebire de unul mare care poate nu ajunge și intervine dezamăgirea.

  • Dacă apreciezi procesul, ai șanse mai mari să ajungi mai repede la rezultatul dorit.

  • Pentru a reuși trebuie să începi, este singura condiție necesară.


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 

474 afișări
bottom of page