top of page

Cum topim vara kilogramele

Actualizată în: 24 oct. 2022


Este vara anotimpul cel mai potrivit pentru slăbit?

Vara este anotimpul în care avem acces mult mai ușor la fructe și legume, proporția acestora în dietele noastre crescând considerabil. De asemenea, petrecem mult mai mult timp afară și implicit, ne mișcăm mai mult.


Punând cap ca cap datele din mai multe studii, cercetătorii de la Facultatea de medicină de la Universitatea din Massachusetts împreună cu un grup de cercetători de la Universitatea din Georgia au ajuns la concluzia că pe timpul verii ardem cu 200 kcal pe zi mai mult decât pe timpul iernii.


Astfel, este mult mai ușor să scădem în greutate pe parcursul verii. În general avem o stare de spirit mai bună, facem mai multă mișcare, mâncăm alimente cu densitate calorică mai mică și transpirăm mai mult.


Când este cald afară digerăm mâncarea mai greu, ceea ce ne face să ne simțim sătui o perioadă mai îndelungată după masă. Acesta este motivul pentru care vara spunem mai des „nu prea am poftă de mâncare”.


Dacă scopul tău este să slăbești, atunci uite câteva sfaturi practice pe care le poți folosi pentru a slăbi vara


Înoată


Vara avem acces la mai multe piscine, apele naturale au o temperatură mai plăcută, mergem în vacanțe la mare sau la munte, astfel că avem mult mai multe opțiuni disponibile pentru a înota. Înotul este un sport complet și plăcut și crește consumul de calorii, astfel ajutând la slăbit.


Fă sport de dimineață


Vara soarele răsare mult mai repede și lumina naturală ne ajută să ne putem trezi mai ușor. Una este să te trezești iarna pe frig și întuneric la ora 6am pentru a avea timp de sport la începutul zilei, și alta este să faci asta vara când la 6am soarele este sus și temperaturile sunt mai plăcute ca peste zi.


Poți să mergi la alergat sau la sală, dar poți face și o sesiune de yoga sau de exerciții pentru acasă. Indiferent ce alegi, te asiguri astfel că ai un început de zi excelent.

Dacă sportul nu este preferatul tău, atunci cu atât mai mult ar trebui să îl practici la prima oră, deoarece cu cât avansezi în zi cu atât crește și anxietatea și este posibil să nu mai ajungi să faci mișcare deloc.


Mergi pe jos


Pur și simplu mergând mai mulți pași pe jos peste zi, te poate ajuta să arzi mai mult calorii decât pe timpul iernii. Chiar și două plimbări de câte 30 de minute pe zi pot să aducă schimbări semnificative în greutate pe termen mediu și lung, combinate cu o dietă adecvată.


Bea mai multă apă


Sezonul cald forțează corpul să lupte pentru a-și coborî temperatura, iar apa îl ajută să facă asta. De asemenea, când este cald, transpirăm mult mai mult (tot pentru a scădea temperatura), iar pentru a evita dezhidratarea trebuie să înlocuim apa eliminată (dacă cumva credeai că transpirația înseamnă că ai slăbit, să știi că nu este așa – transpirația este doar apă eliminată de corp pentru a răci organismul, și ai nevoie să o înocuiești pentru a evita dezhidratarea).


Consumul crescut de apă ne ajută și în procesul de slăbire, alungând unele semnale false de foame.


Evită băuturile cu zahăr, chiar dacă sunt răcoritoare


Chiar dacă sucurile, limonada, freshurile, ice tea-urile și cafelele reci cu arome par răcoritoare, ele ne pot dezhidrata mai rău. Același lucru este valabil și pentru bere, cidru, cocktail-uri sau vinul rece, ori prossecco. Dacă pentru băuturile alcoolice nu putem sugera înlocuitori, ci mai degrabă reducerea consumului lor, pentru cele de mai sus putem sugera să le înlocuiești cu apă rece infuzată – cu felii de fructe, cu plante aromatice, cu castravete, etc. Aceste băuturi cresc valoarea nutrițională a apei fără a aduce un aport caloric, fiind astfel răcoritoarele perfecte pentru vară.


Alege alimente reci


Vara este mult mai reconfortant să alegem alimente reci, cum ar fi salate, supe creme, salate de fructe , iaurturi sau sandwitch-uri. Mesele grele cu carne grasă la grătar, cartofi prăjiți, tocănițele sau ciorbele sunt mai potrivite pentru sezonul cald. Mai știi cum spuneam că vara apetitul scade, tocmai pentru că durează mai mult să digerăm mâncarea? Dacă deschidem bine cercul, atunci putem profita la maxim de apetitul scăzut consumând alimente reci, mai ușoare, rezultatul fiind scăderea volumului țesutului adipos, diminuarea celulitei și scăderea în greutate.


În concluzie, este mult mai ușor să slăbim vara decât în alte anotimpuri. Chiar dacă nu reușești să ajungi peste vară la greutatea ideală, este anotimpul ideal în care să începi această călătorie, fiind mai ușor. Astfel vei acumula niște obiceiuri bune, sănătoase pe care să le propagi apoi mai departe și în restul anului. Pe lângă aceste sfaturi, asigură-te că îți faci un plan concret în fiecare săptămână, și chiar în fiecare zi. Nu lăsa foamea să te ia prin surprindere, ci surprinde-o tu având planul făcut dinainte.


Dacă ești deja client Ikanos, nu uita să pregătești cu coach-ul tău planul săptămânii acesteia! 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 

bottom of page