Oamenii nu hibernează iarna
top of page

Oamenii nu hibernează iarna

Actualizată în: 17 dec. 2022


Titlul articolului de astăzi poate părea amuzant, dacă nu ar fi bazat pe fapte reale.


Îți amintești articolul despre importanța mișcării în viața de zi cu zi? Realitatea este că în România nu avem nici un fel de sprijin din partea guvernului pentru a ne mișca mai mult, și pentru a diminua riscurile sedentarismului. Când procentul din populație care face sport măcar odată pe săptămână este de doar 6,3% înseamnă că nimănui nu îi pasă de sănătatea noastră.


Oricare dintre noi este conștient că este mult mai bine să previi boală decât să o tratezi, așa că în articolul de astăzi o să vorbim despre câteva metode eficiente de a face mai multă mișcare iarna aceasta, mișcarea fiind una dintre cele mai bune metode de prevenție a multor boli.


Știm că este mult mai greu să faci mișcare iarna, mai ales dacă mersul la sală nu te atrage. Chiar și pentru cei care peste vară au un nivel de activitate mai ridicat, iarna cu temperaturile scăzute, precipitațiile și înserarea timpurie ne trag mai tare spre sedentarism.


Ce avantaje avem când suntem activi iarna?

Avantajele mișcării și sportului recreațional sunt mult prea importante pentru a fi puse pe pauză când vine frigul.

De fapt, mișcarea ne va îmbunătăți starea de spirit, ne va ridica nivelul de energie și ne va ajuta să dormim mai bine noaptea. Lucruri care sunt mai greu de obținut când suntem sedentari sau foarte sedentari.


Spre deosebire de unele specii de mamifere (cum ar fi urșii care iarna hibernează), noi nu întâmpinăm o criză de alimente în timpul iernii și nici nu trebuie să trăim sub cerul liber, așa că nu ar trebui să devenim mai sedentari.


Principalul motiv pentru care oamenii se îngrașă în anotimpul rece este tocmai scăderea energiei consumate (adică ne mișcăm mai puțin) și menținerea sau creșterea bugetului caloric, astfel că organismul intră într-o stare de surplus caloric și începe să înmagazineze caloriile sub formă de țesut adipos.

Între noiembrie și ianuarie, un adult se îngrașă, în medie, între 0,4 și 0,9kg.

Idei de activități pe timp de iarnă


Pentru a combate scuzele cu care încerci să te auto-sabotezi, încearcă metodele de mai jos:


  • Mergi la mall sau la supermarket: Dar lasă acasă portofelul. Poți să faci vizite la mall-ul din orașul tău și să îl folosești pe post de alee din parc. Avantajul este că în timpul ăsta afli unde găsești și cele mai bune reduceri;)

  • Găsește o piscină: Dacă înotul este unul din sporturile tale preferate, sau dacă apa te face să te simți mai bine psihic, atunci fă-ți abonament la o piscină. Poți să faci ture de bazin, sau poate chiar să participi la clase de aerobic în apă.

  • Improvizează acasă o mini-sală: Fă-ți un colțișor din cameră/hol/balcon/terasă unde să poți face exerciții. Cumpără-ți o pereche de gantere sau o bicicletă sau un rower, sau alte aparate preferate și fă-ți un program de care să te poți ține.

  • Caută o sală pe gustul tău: Indiferent că ai nevoie de sprijinul unei comunități, sau al unui antrenor, sau poate îți place Zumba sau cycling-ul, chiar nu contează. caută o sală aproape de tine și rezervă-ți în avans programul pentru a nu rata clasele preferate. Dacă îți faci rezervările din timp îți este mai ușor să le respecți și să îți faci programul în funcție de ele.

  • Înscrie-te într-un club de alergare: Vei găsi cel puțin unul în majoritatea orașelor din țară, iar dacă nu ai unul fizic în oraș, caută un club online și înscrie-te. Vei învăța că alergatul afară chiar și iarna are efecte pozitive imense asupra sănătății. Totul este să te echipezi corespunzător.

  • Practică sporturi de iarnă: Mergi la patinoarul din oraș sau la munte pe pârtie când ai ocazia. Cei care sunt pasionați de sporturile de iarnă sunt de obicei mai activi iarna. Dar asta nu înseamnă că restul oamenilor nu se pot bucura de zăpadă, fie și doar la săniuș. Mai ții minte zilele lungi de săniuș din copilărie?

  • Renunță la lifturi și scări automate: Cu cât faci mai mulți pași pe jos, cu atât mai bine. Pune-ți challenge-uri de pași să le atingi în fiecare zi. Mersul pe jos poate fi chiar antrenant mai ales când ai o țintă de depășit. Aceasta poate fi 4000, 8000, 10000 sau chiar mai mulți pași.

  • Orice mișcare se pune: De la aspiratul casei, la curățatul zăpezii cu lopata, orice activitate contează. Chiar dacă nu ai nici o activitate planificată într-o zi, încearcă să găsești metode alternative de a fi activ(ă).


Începe activitățile de iarnă cu un calendar în care să îți programezi câte o activitate de minim 30 minute în fiecare zi. Apoi, pe măsură ce zilele trec, marchează cu o bifă verde zilele în care ai reușit ce ți-ai propus și cu un X roșu zilele în care nu ai reușit. La finalul lunii verifică ce procent de zile verzi și ce procent de zile roșii ai. Încearcă să îți depășești recordul de la o lună la alta. După 3-4 luni vei avea un obicei sănătos iar odată cu venirea primăverii vei putea face și mai multă mișcare, iar starea ta generală va fi din ce în ce mai bună.


Tot ce ai nevoie este un pic de creativitate și încredere în tine, sigur vei reuși!


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.


 


241 afișări
bottom of page