top of page

Riscurile dietelor restrictive

Actualizată în: 22 oct. 2022


Dieta echilibrată, fără riscuri

Când vrem ceva, vrem să se întâmple acum. Majoritatea oamenilor sunt dispuși să plătească mai mult pentru a obține mai repede ce își doresc. Într-un sondaj realizat în 2021 de Omnitracs, LLC, peste 65% din repondenți au spus că sunt dispuși să plătească mai mult pentru a primi mai repede ce și-au comandat.


Acest principiu se aplică la orice rezultat pe care ni-l dorim în viață. Fie că este vorba de slăbit, de pus masă musculară, de învățat ceva nou majoritatea oamenilor nu au suficientă răbdare.


Un celebru proverb românesc, pe care îl știm toți, spune că „Răbdarea trece marea”. Cu toate astea, a devenit din ce în ce mai greu să avem răbdare. Vrem totul acum.


Când vine vorba despre slăbit, din ce în ce mai multe persoane vor să slăbească repede așa că, dietele restrictive continuă să fie populare, în ciuda riscurilor cu care vin.


Dietele restrictive ne privează corpul de nutrienți esențiali, dar ne și încetinesc metabolismul ceea ce duce, pe termen lung, la acumularea de și mai multe kilograme.


Paradoxul este că nimeni nu își dorește asta, cu toate astea, ăn speranța că „poate mie nu mi se întâmplă”, mulți oameni sunt încă dispuși să își asume aceste riscuri.


Mai degrabă decât să apeleze la diete restrictive cu efecte pozitive de scurtă durată și riscuri mari pe termen mediu și lung, noi recomandăm oamenilor să urmeze un program de slăbit sustenabil și echilibrat cum este Ikanos.


Cuprins



Pericolele dietelor restrictive


Riscurile dietelor restrictive

Una dintre cele mai mari probleme ale slăbitului cu o dietă (prea) restrictivă este că îți poate încetini metabolismul, ceea ce, pe termen lung, îți va aduce exact efectul opus - adică te vei îngrășa. Cu toate să inițial vei putea slăbi câteva kilograme repede, sau foarte repede, dacă metabolismul tău va încetini, vei ajunge să te îngrași mai tare.


Acesta este faimosul efect yo-yo care vine la pachet cu dietele restrictive, tocmai pentru că scăderile rapide în greutate (peste 1-1,5% săptămânal din greutatea de pornire) crește senzația de foame.

Fluctuatiile frecvente in greutate au efecte negative asupra sanatatii pe termen lung
Ikanos - efectele în timp ale dietelor yoyo

Conform unui studiu NYU, cei care au fluctuații frecvente de greutate pe parcursul vieții au un risc cu 136% mai mare să sufere un AVC și cu 117% mai mare să facă infarct. Totodată, aceste fluctuații pot să ne afecteze sistemul imunitar pe termen lung.


Când urmăm o dietă restrictivă pentru o perioadă mai mare de timp, corpul nu arde doar calorii, dar elimină și minerale, fier, sodiu, potasiu și alți nutrienți esențiali. Astfel putem să dezvoltăm anemii, fracturi osoase sau chiar osteoporoză. Scăderea electroliților prin dezechilibrarea nivelelor de sodiu și potasiu, poate duce la probleme ale sistemului cardiovascular. Acesta este unul din motivele pentru care cei care urmează diete restrictive raportează uneori palpitații.


Când corpului îi lipsesc acești nutrienți, unii oameni ajung să simtă depresie, iritabilitate crescută, oscilații ale dispoziției, epuizare și scădere a nivelului de energie.


De asemenea, dietele restrictive duc în multe cazuri la tulburărări de alimentație precum bulimia și anorexia.


Privind cu atenție toate aceste riscuri pe care ni le asumăm cu fiecare dietă restrictivă pe care vrem să o încercăm, ne dăm seama că nu merită să ne expunem sănătatea. Succesul celor care reușesc să slăbească cu aceste metode este pe termen scurt, iar ce se întâmplă în spatele scenei, cum le este afectat organismul pe termen lung rămâne o necunoscută ochiului public.


Cum poți slăbi sigur, sustenabil și eficient


Slăbire sustenabilă

Dacă speri să slăbești, indiferent de motivația din spatele dorinței, este esențial să slăbești sănătos și sustenabil. O scădere moderată în greutate poate scădea considerabil riscurile de a face diabet, de a dezvolta boli de inimă sau anumite tipuri de cancer. Majoritatea experților recomandă o scădere de 500g până la 1kg în fiecare săptămână. La Ikanos, recomandăm o scădere de maxim 1% din greutatea inițială în fiecare săptămână.


Cei trei piloni ai slăbitului sustenabil sunt: consumul de alimente naturale, minim procesate, mișcarea și menținerea sănătății corpului și a minții.


Dieta din spatele programului Ikanos promovează consumul de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, proteină de calitate, grăsimi polisaturate și saturate, cu focusul pe mărimea porției și distribuția nutrienților la fiecare masă pe parcursul zilei. Cel mai important este să ne asigurăm că dieta fiecăruia este și sățioasă, dar și hrănitoare, astfel încât foamea să nu pericliteze progresul.


Alimentele cu densitate calorică mică sunt cele mai potrivite pentru slăbit pentru că au volumul cel mai mare, ceea ce ajută senzația de sațietate. Spre deosebire de dietele restrictive care te lasă să te chinui de la o masă la alta, abordarea sănătoasă și sustenabilă de la Ikanos se asigură că atât stomacul cât și creierul sunt satisfăcute după masă, astfel că timpul până la masa următoare să poată fi folosit util la orice activitate, fără a sta cu gândul doar la mâncare.


Cineva îmi spunea odată că dieta noastră a ajuns să fie rezultatul descoperirilor din chimia modernă. Și câtă dreptate avea. Practic, ne luptăm cu o industrie care ne-a făcut dependenți de grăsimi hidrogenate, zahăr sub diferite forme și sare în exces. Soluția este să învățăm să ne apropiem din nou mai tare de o alimentație echilibrată, naturală, hrănitoare.


Atunci când evaluăm dacă un plan alimentar sau o dietă restricitvă sunt potrivite pentru a le folosi, trebuie să ne uităm la beneficiile pe care le are din punct de vedere al sănătății.


Poate să fie folosit în siguranță pe termen lung fără a ne crea carențe? Poate acel stil alimentar să fie susținut pe tot parcursul vieții sau este prea restrictiv? Poate acel plan să ne susțină nivelul de activitate zilnică fără să ajungem să ne simțim epuizați după câteva zile sau săptămâni?


Dacă răspunsul este nu la cel puțin una din întrebările de mai sus, cel mai bine este să evităm acel plan, acea dietă, nu este sustenabil și nu are beneficii asupra sănătății.


Pe de altă parte, o abordare sustenabilă asupra slăbitului, ne învață un stil alimentar hrănitor cu care corpul se va simți din ce în ce mai bine, va putea fi menținută pe viață pentru că vom ști cât și cum să mâncăm din toate alimentele noastre preferate, chiar dacă ele sunt dens calorice și cu siguranță ne va ajuta să creștem nivelul de energie în fiecare zi.


Chiar dacă rezultatele nu sunt vizibile peste noapte, cu o abordare sustenabilă vei obține rezultate permanente care te vor ajuta nu doar să te bucuri de o greutate corporală mai mică, dar și de efecte benefice asupra sănătății.


 

Descoperă slăbitul sustenabil.

Cheia este în decodificarea emoțiilor.

 

Kommentare


bottom of page